Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μία εφαρμογή... ήρωας που σου σώζει τη ζωή με ένα κλικ (video)

Δύο Θεσσαλονικείς ανέπτυξαν μία εφαρμογή, τη Lifetime HSS, που δίνει τη δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη

Μπορεί μία εφαρμογή στο κινητό να σώσει ζωές, όσο απομακρυσμένα και αν είναι το άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη; Η απάντηση είναι θετική χάρη σε μία καινοτομία που ανέπτυξε η Lifetime HSS, εταιρεία η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η παρούσα εφαρμογή διάσωσης αφορά την ειδοποίηση όλων των αρμόδιων που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά με ένα μόνο κλικ και είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν στο Play store και σύντομα στο App store. Αναπτύχθηκε από τον Νίκο Στεργιόπουλο και τους συνεργάτες του. 

Συγκεκριμένα, η Lifetime HSS δίνει τη δυνατότητα τόσο σε απλούς χρήστες όσο και σε πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες να έχουν άμεση πρόσβαση και να παρέχουν και πρώτες βοήθειες σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη και τα οποία βρίσκονται μόνα ή μακριά από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.            

Για τον λόγο αυτό, λειτουργεί και χωριστά τόσο για τους απλούς χρήστες όσο για τους πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες, όπως επεσήμανε στη Voria.gr ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Νίκος Στεργιόπουλος.

Για απλούς χρήστες

Το κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει την εφαρμογή και να ορίσει μάλιστα και ένα δικό του ιατρικό προφίλ για να το έχει στην οθόνη κλειδώματός του. Έτσι, σε περίπτωση που δεν έχει τις αισθήσεις του, ο εθελοντής διασώστης θα μπορεί να δει άμεσα ποιος είναι και τι έχει. Οι χρήστες δύνανται επίσης να ορίσουν και τις επαφές έκτακτης ανάγκης που θα ειδοποιηθούν σε περίπτωση που το άτομο υποστεί το οτιδήποτε.

Για εθελοντές διασώστες

Οι πλησιέστεροι πιστοποιημένοι εθελοντές διασώστες λαμβάνουν ειδοποίσηση μέσω ειδικού συναγερμού της εφαρμογής και τους δίνονται οι ακριβείς συντεταγμένες προκειμένου να μεταβούν άμεσα στο άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη. Ο κ. Στεργιόπουλος τόνισε μάλιστα πως οι διασώστες έχουν ειδικές πιστοποιήσεις, όπως η BLS ή η Trauma και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να θεωρηθούν ως πιστοποημένοι διασώστες.

Τη στιγμή που κάποιο άτομο βρεθεί σε ανάγκη, ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει άμεσα το περιστατικό με πολύ απλά βήματα και αμέσως ειδοποιούνται ταυτόχρονα με γραπτό μήνυμα με τις συντεταγμένες του θύματος το 112 -πού βρίσκεται, τι έχει συμβεί αλλά και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου-, τα άτομα έκτακτης ανάγκης που έχει επιλέξει το ίδιο αλλά και οι πλησιέστεροι εθελοντές διασώστες με χαρακτηριστικό συναγερμό μέσω της εφαρμογής. Παράλληλα, δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες στο άτομο να δράσει αναλόγως και να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εάν βέβαια βρίσκεται σε θέση.

 

Να σημειωθεί πως η εφαρμογή παρέχει και τις απαραίτητες οδηγίες πρόσβασης στο περιστατικό στους εθελοντές διασώστες ακόμα και τη μετακίνηση σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο.

Μία από τις παροχές της εφαρμογής είναι να διαθέσει το κάθε άτομο τον δικό του απινιδωτή για να βοηθήσει όποιον βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βάλε τον δικό σου απινιδωτή».

Όπως εξήγησε ο κ. Στεργιόπουλος, υπάρχει μία πανελλήνια καταγραφή απινιδωτών, με αναλυτικά στοιχεία και ακριβές στίγμα στον χάρτη. Μέσω αυτού, ο καθένας όπου και αν βρίσκεται μπορεί να λάβει οδηγίες για να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργιόπουλος, σκοπός της εφαρμογής είναι να προσελκύσουν όλο και περισσότερους χρήστες και να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό για αποφεύγονται συνεχή δυσάρεστα περιστατικά. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία των εθελοντών διασωστών και των απινιδωτών καθώς πλέον είναι αρκετά εύκολο ο καθένας να έχει αυτήν την εφαρμογή στο κινητό του», σημειώνει.

Η απόφαση για να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής ήρθε μετά από ένα δυσάρεστο  περιστατικό που συνέβη σε ένα κοντινό τους πρόσωπο σε νησιωτική περιοχή. Όπως σημείωσε ο CEO της εταιρείας, ένας 18χρονος συγγενής τους υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ έπαιζε μπάσκετ στη Σάμο και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκαν προκειμένου να μπορεί ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση στις πρώτες βοήθειες μέσω μιας εφαρμογής που θα έχει πάντα πλάι του με το κινητό του.

Στην εφαρμογή έχουν καταγραφεί ήδη περίπου 1.425 ενώ οι απλοί χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι είναι πάνω από 600 και οι εθελοντές διασώστες περίπου 100. Η κάλυψη αφορά όλη την Ελλάδα και μέχρι τώρα εξυπηρετεί περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Μεσσολόγγι, η Αργολίδα και σύντομα και η Κρήτη.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εφαρμογής ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο ενώ τρέχει περίπου από τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, η Lifetime HSS έλαβε μέρος και ως start up εταιρεία στο φετινό Web Summit που διεξήχθη διαδικτυακά και απέσπασε αρκετά θετικά σχόλια τόσο για την ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΚΑΒ και των εθελοντών διασωστών, αλλά και για την ειδοποίηση των ατόμων έκτακτης ανάγκης.