Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟ... ΠΡΑΣΙΝΟ «BELLA CIAO» - «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ»

Δράση για την κλιματική αλλαγή στην Αγ. Σοφίας - Είπαν τραγούδι για τη διάσωση του πλανήτη με τον ρυθμό του «Bella Ciao» παραφράζοντας τους στίχους

«There is no Planet B» φώναξαν ακτιβιστές για το κλίμα και μέλη κλιματικών οργανώσεων και ομάδων της πόλης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Παρασκευής, σε μία δράση που εντάσσεται στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, προχώρησαν σε πορεία μέσω πεζοδρομίων στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης όπου θα αναγνώσουν τα αιτήματά τους αλλά και θα παρουσιάσουν ένα μικρό σκετσάκι για το νερό.

Μέλη του Fridays for Future Thessaloniki, του Οικόπολις, του Animals Save Thessaloniki αλλά και της Ετεροτοπίας μαζεύτηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για να δηλώσουν πως πλησιάζει η ώρα μηδέν για τον πλανήτη και πως μόνο με συντονισμένες δράσεις μπορεί αυτή να αποτραπεί. «Αν το θερμοκήπιο δεν ανατραπεί, η θάλασσα θα φτάσει ώς την Τσιμισκή», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τους φόβους τους για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και απαιτώντας περισσότερη βοήθεια για τις φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από τις άγριες καιρικές συνθήκες.

Οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν μάλιστα και ένα τραγούδι για τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή έχοντας κρατήσει τον ρυθμό από το διάσημο άσμα «Bella Ciao» αλλά παραφράζοντας τα λόγια. Κρατώντας τους στίχους γραμμένους σε χαρτί φωνάζουν πως «χάσαμε χρόνια αδιαφορώντας μα ήρθε η ώρα η μεγάλη που δεν έχει επιστροφή. Έλα μαζί μας να αγωνιστούμε για όλα τα πλάσματα στη γη».

Οι διαδηλωτές ζήτησαν κλιματική δικαιοσύνη, «αέρα με καθαρά νερά και όχι εργοστάσια με πετροχημικά».

Ο εκπρόσωπος του Fridays for Future μιλάει στη Voria.gr για τη σημερινή δράση και περιγράφει πως το κίνημα ξεκινήσε από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ που ως μαθήτρια πήγαινε κάθε Παρασκευή έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας για να διαδηλώσει για το κλίμα. «Είναι πολλές οι αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για να προστατεύσουμε το περιβάλλον», σημειώνει.

Παράλληλα, αναφέρει τις παρεμβάσεις που ζητεί η οργάνωση για τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Καίριο αίτημά μας είναι η αύξηση των χώρων πρασίνου στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στην πλατεία Ελευθερίας όπου και απαιτούμε να γίνει πάρκο Μνήμης και όχι πάρκινγκ. Επίσης, ζητούμε να γίνεται όντως ανακύκλωση όπως προβλέπεται και όχι για... τα μάτια του κόσμου», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως στην Τζακάρτα, στο Τόκιο και το Βερολίνο κρατώντας πανό και αφίσες με συνθήματα όπως «ανησυχούμε για την κλιματική κρίση» και «δεν είναι πολύ αργά».

Δείτε φωτογραφίες:
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ