Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μικρές ελεύθερες και αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες στην επέκταση Θέρμης

Ο σύλλογος «Επί-Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης» δημιούργησε «μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες» σε τέσσερα σημεία του δήμου.

«Πάρε ένα βιβλίο, άφησε ένα βιβλίο», προτρέπουν τους κατοίκους της Θέρμης μέλη τοπικού συλλόγου που δημιούργησαν μικρές αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες, με δωρεάν διάθεση βιβλίων, σε τέσσερα σημεία του δήμου.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο σύλλογος «Επί-Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης», ο οποίος σε συνεργασία με την «GreekEcoProject», δημιούργησε «μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες», όπως τις αποκαλούν χαρακτηριστικά και τις τοποθέτησαν πριν από λίγες μέρες, σε διάφορα σημεία της επέκτασης Θέρμης. Το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών βασίζεται στη διάθεση ανταλλαγής των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, χωρίς καμία υποχρέωση εγγραφής ή συνδρομής, μπορούν να συμμετέχουν, απλώς και μόνο αφήνοντας ένα άλλο βιβλίο στη θέση αυτού που παίρνουν.

«Το εγχείρημά μας έχει πολύ θετική ανταπόκριση και ήδη έχουμε μεγάλο απόθεμα βιβλίων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Γιώργος Λίτος. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, με τις βροχοπτώσεις, ελέγχθηκε και η στεγανότητα των υπαίθριων βιβλιοθηκών και διαπιστώθηκε ότι είναι άριστη, αφού τα βιβλία παρέμειναν στεγνά.

«Βλέπουμε καθημερινά ότι υπάρχει κίνηση στις μικρές βιβλιοθήκες μας, με τους κατοίκους να παίρνουν και να αφήνουν βιβλία συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία. Επιπλέον, επειδή έχουμε δεχτεί πολλές δωρεές βιβλίων, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και μια μεγαλύτερη βιβλιοθήκη σε έναν στεγασμένο χώρο, στην είσοδο ιδιωτικού κτιρίου», λέει ο κ. Λίτος.

Ο σύλλογος «Επί-Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης» συστάθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό την αναβάθμιση της διαβίωσής τους και την καλύτερη επικοινωνία των κατοίκων μεταξύ τους, αλλά και με τους τοπικούς φορείς.

«Ξεκινήσαμε ως μία ομάδα, με αφορμή τη θανάσιμη παράσυρση ενός συμπολίτη μας, στις 14 Ιανουαρίου του 2019, στην οδό Απ. Κουγιάμη. Οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις στην περιοχή, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να λάβει μέτρα οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο ιδιαίτερα επικίνδυνο», εξηγεί ο κ. Λίτος, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται, μέσω του συλλόγου, η αναβάθμιση της περιοχής με τη συνεργασία των τοπικών αρχών.

Πηγή φωτογραφίας-κειμένου: ΑΠΕ-ΜΠΕ