Skip to main content

Ελάχιστοι οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη

Εν αναμονή των εγκυκλίων οι ιδιώτες ιατροί και φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού τους από τον Σεπτέμβριο

Μικρός είναι ο αριθμός των εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστων ιδιωτών ιατρών και φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καλούνται πλέον να εμβολιαστούν εάν θέλουν να συνεχίσουν την εργασία τους από τον Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, «οι ιδιώτες ιατροί στη Θεσσαλονίκη είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 97%, ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πάρα πολύ μικρός». Ο πρόεδρος του ΙΣΘ σημείωσε ακόμη ότι έαν συνυπολογιστεί και το ποσοστό των ιδιωτών που έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή κάποιο αποδεδειγμένο θέμα υγείας, ο αριθμός είναι πολύ μικρός.

Ο κ. Νίτσας διευκρίνισε στη Voria.gr ότι ακόμη αναμένεται να έρθει εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας ώστε να διαπιστωθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους, ελάχιστους κατά τον ίδιο, ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης σχολιάζοντας στη Voria.gr τις δηλώσεις του υπουργού τόνισε πως «ήταν κάτι που περιμέναμε, οι φαρμακοποιοί είναι υγειονομικοί και θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν άμεσα το εμβόλιο».

Όσον αφορά τον αριθμό των ανεμβολίαστων, ο κ. Ευγενίδης υπογράμμισε ότι, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ο αριθμός στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστος και κυρίως αφορά αυτούς που αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, στο ενδεχόμενο που κάποιος ιδιοκτήτης φαρμακοποιός επιλέξει να μην εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσέλθει στο φαρμακείο του. «Το κράτος δεν μπορεί να κλείσει το φαρμακείο ενός που δεν θέλει να εμβολιαστεί, αλλά μπορεί να υποχρεώσει να δουλεύει κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο», εκτιμά, αναμένοντας και αυτός από την πλευρά του τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ότι «θα μπορείς να ορίζεις άλλον υπεύθυνο φαρμακοποιό και να κάθεσε σπίτι, αφού δεν θέλεις να εμβολιαστείς».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων για όσους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα ότι θα προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πρόστιμα που έρχονται για ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς θα ανέρχονται σε 5.000 ευρώ την πρώτη φορά και 10.000 ευρώ την ερχόμενη.