Skip to main content

Thessaloniki Mini Summit for Democracy: Ο ρόλος των πολιτών στην εδραίωση της δημοκρατίας

Την εκτίμηση ότι η δημοκρατία περνάει τεράστια κρίση διατύπωσε το στέλεχος του ανεξάρτητου βρετανικού think tank «Demos», Polly MacKenzi.

Στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην εδραίωση της δημοκρατίας επικεντρώθηκαν οι ομιλίες στο Thessaloniki Mini Summit for Democracy, που διοργάνωσε διαδικτυακά το Dukakis Center του American College of Thessaloniki.

Την εκτίμηση ότι η δημοκρατία περνάει τεράστια κρίση διατύπωσε το στέλεχος του ανεξάρτητου βρετανικού think tank «Demos», Polly MacKenzi. Επισήμανε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι πρέπει να μην αντιμετωπίζουμε τη δημοκρατία ως αρχιτέκτονες, που τελειώνουν τη δουλειά και φεύγουν, αλλά ως κηπουροί, που συνεχίζουν να φροντίζουν τον κήπο τους.

Πρόσθεσε, δε, ότι η δημοκρατία απαιτεί σκληρή δουλειά και ότι λέμε ψέματα στους πολίτες όταν υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται μόνο να ψηφίσουν και μετά η κυβέρνηση θα τα κάνει όλα.

Η Ilda Zhulali, σύμβουλος του Προέδρου της Αλβανίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, υπογράμμισε ότι η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο στην πορεία εκδημοκρατισμού, ωστόσο αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η ψήφιση νόμων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων.

Αναφέρθηκε στον αμερικανικό οργανισμό Freedom House, που έχει δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της μερικώς ελεύθερης χώρας και πρόσθεσε ότι για να αλλάξει αυτό πρέπει οι πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί και να φροντίσουν να ακουστεί η φωνή τους.

Πηγή: ΑΠΕ