Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μειωμένη κατά 30% η κίνηση στην εστίαση - Η συνεισφορά των τουριστών

Περιόρισαν εξόδους και καταναλώσεις το καλοκαίρι οι Θεσσαλονικείς - Τι φοβούνται για τον χειμώνα οι άνθρωποι της εστίασης.

Μπορεί το καλοκαίρι να μας αποχαιρέτησε και το ταμείο για τη θερινή περίοδο από τους ανθρώπους της εστίασης να γίνεται τις ημέρες που διανύουμε, ωστόσο όπως όλα δείχνουν μόνο ως ελλειματική αναφορικά με την κίνηση, αλλά και τον τζίρο φαίνεται πως χαρακτηρίζεται.

Αν και κατά κοινή ομολογία των εστιατόρων οι τουρίστες έδωσαν ώθηση στα καφέ και στα εστιατόρια του κέντρου της πόλης, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να σώσουν την… παρτίδα για την εστίαση της Θεσσαλονίκης.

Το ύψος των αποδείξεων των τουριστών τις περισσότερες φορές ήταν χαμηλό, ενώ οι προερχόμενοι από τα κρουαζιερόπλοια τουρίστες φαίνεται να γύρισαν, στην πλειονότητά τους, την πλάτη στα καφέ και τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

«Οι τουρίστες βοήθησαν μόνο το κέντρο της πόλης, ωστόσο οι αποδείξεις ήταν χαμηλές. Αναφορικά με τους Θεσσαλονικείς η κίνηση εκτιμάται πως ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2019, που ήταν η τελευταία κανονική χρονιά πριν τον κορωνοϊό, κατά 30%. Πέρυσι ήταν σαφώς καλύτερη η εικόνα καθώς ο κόσμος μετά από τον αναγκαστικό εγκλεισμό, λόγω της πανδημίας, και την ανασφάλεια που ένιωθε, ήθελε να βγει έξω. Η περσινή κίνηση άγγιξε περίπου αυτή του 2019. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η γενικότερη ακρίβεια ανησυχεί τον πολίτη, που αναπόφευκτα κόβει ό,τι μπορεί να κόψει. Ακόμη πιο περιορισμένη ήταν η νυχτερινή κίνηση», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως η μερίδα του λέοντος των μπαρ - κλαμπ στα Λαδάδικα το καλοκαίρι δούλευε Παρασκευή, Σάββατο καθώς τις καθημερινές δεν υπήρχε ικανή κινητικότητα ώστε να οι ιδιοκτήτες τους να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Κάποιοι Θεσσαλονικείς μάλιστα προτίμησαν ότι οικονομικό «απόθεμα» διέθεταν να το δαπανήσουν σε ολιγοήμερες διακοπές με αποτέλεσμα να αποφύγουν τις πολλές εξόδους, άλλοι πάλι επέλεξαν να βγουν για ποτό αλλά με…φειδώ. Αντί για δυο, τρία ποτά έπιναν ένα, ή μείωναν τις μερίδες που παράγγελναν στα εστιατόρια σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Το βέβαιο είναι πως η ανασφάλεια που προκαλεί η ακρίβεια και το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας θα συντροφεύει τους Θεσσαλονικείς και τον χειμώνα, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους τους ανθρώπους της εστίασης, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα κόστη και τους μειωμένους τζίρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβούνται ιδιαίτερα για το τι θα συμβεί τον χειμώνα και το πώς θα κατορθώσουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.