Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έχασε τον μισό τζίρο η εστίαση - Έρχονται λουκέτα

Για μειωμένη κίνηση και ελλιπή μέτρα στήριξης κάνει λόγo η ένωση εστιατόρων και καφέ μπαρ– Φόβοι για μπαράζ λουκέτων από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις

Το μούδιασμα των πρώτων ημερών στον χώρο της εστίασης διαδέχεται η ανησυχία για την επόμενη ημέρα, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν έχουν κανένα λόγο για να χαμογελάσουν, παρά το γεγονός πως επανεκκίνησαν τις επιχειρήσεις τους με προσδοκίες.

Άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για μειωμένη κίνηση, που μεταφράζεται σε πτώση τζίρου έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος κατά 50%, αλλά και για ελλιπή μέτρα στήριξης από την πολιτεία.

«Ανοίξαμε εκτιμώντας πως ο κόσμος, που είχε ανάγκη να βγει έξω θα ερχόταν στα καταστήματα μας, δυστυχώς όμως δεν επαληθευτήκαμε. Στα καφέ είναι κάπως καλύτερη η εικόνα σε σχέση με τα εστιατόρια. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός με τα οικονομικά του, δεν βοηθά και ο καιρός με αποτέλεσμα να καταγράφουμε μία μείωση τζίρου κατά 50% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Από τον Σταυρό μέχρι την Περαία η εικόνα είναι η ίδια. Ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ελλείψει των τουριστών δεν υπάρχει κίνηση» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τις 6 Ιουνίου, οπότε η εστίαση επαναλειτουργεί, πλέον, και σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου καθώς κάποια καταστήματα είχαν τις προδιαγραφές για να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς τους χώρους (χάρη στις ανοιγόμενες τζαμαρίες) σε αντίθεση με άλλες που είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν μόνο έξω τραπεζάκια. Στη δεύτερη περίπτωση με τον άστατο καιρό αρκετά καταστήματα υπολειτούργησαν.

Μέτρα στήριξης

Ο κλάδος της εστίασης που αριθμεί στη Θεσσαλονίκη περί τις 6.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν κατά μέσο όρο 5 εργαζόμενους, έχει κάθε λόγο να είναι ανήσυχος με το τοπίο που διαμορφώνεται, το οποίο δεν φαίνεται πως έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Επιτροπίδης σημειώνει πως χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, η οποία όπως λέει δεν τα έχει λάβει. «Αν οι τζίροι παραμείνουν χαμηλά όπως σήμερα, πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, θα φανεί η πραγματική εικόνα στην οποία βρίσκεται ο κλάδος» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως «αυτά που χρειάζονται είναι κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και μετάβαση του φαγητού στο 6% και των αλκοολούχων ποτών στο 13%. Τουλάχιστον στα ελληνικά προϊόντα, για να στηριχτούν τα κρασιά και τα τσίπουρα της χώρας μας».

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 300.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται σε 30.000 και πλέον. Η δυσοίωνη κατάσταση που δημιουργείται αντικατοπτρίζεται και σε επαγγέλματα από «ζουν» από τον κλάδο και αποτελούν τους προμηθευτές του.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα τις μάσκες που κάποιοι σερβιτόροι δεν φορούν τις τελευταίες ημέρες, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε κάθετος λέγοντας πως «οι υγειονομικοί κανόνες που ελήφθησαν πρέπει να τηρούνται».