Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όπου φύγει-φύγει από το Airbnb-Τα στοιχεία για το τελευταίο εξάμηνο

Φθίνει η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη - Εταιρείες διαχείρισης Αirbnb στρέφονται στη μακροχρόνια μίσθωση - Η υποχώρηση των αποδόσεων.

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη με τον κορωνοϊό να αποδεικνύεται ο ρυθμιστής της αγοράς των Airbnb, που σταδιακά απομυθοποιείται και εξελίσσεται σε φούσκα.

Είναι ενδεικτικό πως όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της εταιρείας AirDNA, τα ενεργά διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο είναι περί τα 1.653, όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 1.948 και στα τέλη του 2019 άγγιζαν τα 2.548. Σημειώνεται πως ενεργό θεωρείται ένα κατάλυμα αν αυτό έχει μισθωθεί έστω και μια βραδιά τον μήνα, ενώ μεσίτες αναφέρουν στη Voria.gr ότι τα επί της ουσίας ενεργά καταλύματα είναι ακόμα λιγότερα.
 
Η σημαντική μείωση κατά 15% των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  μέσα σε ένα εξάμηνο καταδεικνύει το άγχος των ιδιοκτητών τους να σταματήσουν να βλέπουν την επένδυση τους στα αζήτητα, την ώρα που το τοπίο για την επόμενη ημέρα εξακολουθεί να είναι ρευστό.

Η επόμενη ημέρα των εταιρειών διαχείρισης Airbnb

Εταιρείες διαχείρισης Airbnb οδηγούνται σε λουκέτο, ή ακολουθούν την οδό της παραδοσιακής μίσθωσης μετά από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Πάντως και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων τα διαχειρίζονταν μόνοι τους ως Airbnb τρέπονται σε ...άτακτη φυγή και στρέφονται στην μακροχρόνια μίσθωση.

Όπως λένε γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς ήταν θέμα χρόνου κάποιες εταιρείες διαχείρισης κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης να στραφούν στην μακροχρόνια, καθώς οι συμφωνίες που είχαν κάνει με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για ενοίκια που αγγίζουν τα 1.000-1.200 ευρώ το μήνα ήταν δύσκολο να καταβληθούν την ώρα που τα Airbnb βρίσκονται στα αζήτητα λόγω του κορωνοϊού. Όπως λένε το αποτέλεσμα είναι οι εν λόγω εταιρείες να χρωστούν επί μήνες  ενοίκια, κοινόχρηστα και ό,τι άλλο σχετίζεται με τα πάγια έξοδα ενός διαμερίσματος.

Πλέον οδηγούνται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να μειώσουν τα ενοίκια και  στρέφονται στην παραδοσιακή μίσθωση, που δείχνει να αποδίδει πολύ περισσότερο.

Όσοι γενναίοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων Airbnb, πάντως παραμένουν, προσδοκώντας βελτίωση του κλίματος, ρίχνουν σημαντικά τις τιμές χωρίς αυτό να προοιωνίζει πως θα αυξήσουν τα ποσοστά των κρατήσεων τους.
 
Η υποχώρηση των αποδόσεων

Τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επένδυσαν σημαντικά ποσά για την ανακαίνιση και την επίπλωση τους. Ωστόσο η προσθήκη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχώς αυξανόμενου αριθμού καταλυμάτων, είχε οδηγήσει στη μείωση των αποδόσεων για τους "οικοδεσπότες". Το 2019, πανελλαδικά, ο τζίρος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εκτιμάται πως ήταν πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει και η φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, καθώς το τελικό κέρδος ήταν μικρότερο, ενώ το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου αυτό να επιτευχθεί μεγαλύτερο.

To 2020, αλλά και η τρέχουσα περίοδος αποτελούν τις χειρότερες για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμούν πως δεν αποκλείεται αν η πορεία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκλειδώσουν τον τουρισμό να υπάρξει αναζωπύρωση  για επενδύσεις σε Airbnb, καθώς για κάποιους εξακολουθεί να αποτελεί διέξοδο για να αποκομίσουν έσοδα.

Η ακτινογραφία των Airbnb στη Θεσσαλονίκη
 
Από τα ενεργά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονικη τα 1.598, ήτοι το 97%, αφορούν διαμερίσματα και τα 54 (3%) ιδιωτικά δωμάτια.
 
Το 55% των διαμερισμάτων διαθέτει ένα δωμάτιο, το 24% δύο δωμάτια, το 15% είναι στούντιο, το 5% τρία δωμάτια ενώ μόλις το 1% τέσσερα δωμάτια.
 
Η πλειονότητα των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (43%), που επιλέγουν Airbnb, τα νοικιάζουν για μία βραδιά, ενώ το 41% για δύο διανυκτερεύσεις.
 
Η μέση τιμή ενοικίασης ανά διανυκτέρευση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα καταλύματα αυτού του τύπου, αγγίζει τα 43 ευρώ, όταν το Δεκέμβριο του 2019 ήταν στα 48, για να διολισθήσει στα 40 ευρώ ανά βραδιά το Μάιο του 2020  και να αυξηθεί η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 44 ευρώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
 
Αναμφίβολα κάνοντας μια αναζήτησή στην πλατφόρμα της Airbnb, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν είναι λίγα τα καταλύματα που οι ιδιοκτήτες τους μειώνουν τις τιμές τους σε μια προσπάθεια να τα καταστήσουν περισσότερο δελεαστικά. Η τιμή καθορίζεται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το Airbnb και τις παροχές του.