Skip to main content

Βροχή τα αιτήματα για μειώσεις ενοικίων στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Συνεχείς πιέσεις από τους ενοικιαστές για μειώσεις μισθωμάτων στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Ζητούν μειώσεις τιμών τουλάχιστον έως το τέλος του '20

Στον αστερισμό των αιτημάτων για μειώσεις μισθωμάτων ακόμη και από αλυσίδες που, στην περίοδο του lockdown, συνέχισαν να λειτουργούν, ζει η αγορά της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που ζητούν μειώσεις ενοικίων την ώρα που καθυστερούν ακόμη και πέντε μήνες να πληρώσουν τα μισθώματα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να ανησυχούν καθώς η κατάσταση μοιάζει να παγιώνεται.

Πάντως, όπως λένε γνώστες της αγοράς, όσοι ενοικιαστές επιθυμούν να είναι συνεπείς ζητούν μειώσεις των μισθωμάτων, αλλά δεν αφήνουν τους μήνες να τρέχουν χωρίς να πληρώνουν.  

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Κώστας Χαϊδούτης, «όταν ο ενοικιαστής ήταν συνεπής όλα τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει ελαστικότητα από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ύψος της αναπροσαρμογής του μισθώματος, αλλά να καταβάλει τελικά το μίσθωμα ο ενοικιαστής».

Σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις που ζητούν οι ενοικιαστές είναι της τάξης του 30%, δεν λείπουν φυσικά και αιτήματα για μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, ωστόσο τελικά η συρρίκνωση του μισθώματος δεν ξεπερνά συνήθως το 15%. Αναμφίβολα η μείωση του ενοικίου εξαρτάται εν πολλοίς από το ύψος του αρχικού μισθώματος.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ενοικιαστών, όπως λένε ιδιοκτήτες καταστημάτων, που αφήνουν τους μήνες να περνούν χωρίς να πληρώνουν, εσκεμμένα, σε μια προσπάθεια να τους πιέσουν προκειμένου να ρίξουν βεβιασμένα τις τιμές για να μη δουν τις ιδιοκτησίες τους στα αζήτητα. «Οι μειώσεις μισθωμάτων, όσο και αν αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά είναι παγωμένη, δεν μπορεί να γίνονται υπό την απειλή ότι ο ενοικιαστής θα αφήσει το κατάστημα. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται βεβιασμένα», σημειώνει ο κ. Χαϊδούτης.

Εκείνο πάντως που προβληματίζει για την επόμενη ημέρα της αγοράς είναι το γεγονός πως μεγάλες αλυσίδες που συνεχίζουν να καταγράφουν καταναλωτική κίνηση ζητούν μειώσεις μισθωμάτων, μέχρι το τέλος του 2020 ή και περαιτέρω, ενώ αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας, φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να έχει αποστείλει επιστολές, με τις οποίες ζητά από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που διατηρεί ανά την Ελλάδα να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των ενοικίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση που διαγράφεται στο κομμάτι των ενοικίων σε συνδυασμό με την αύξηση των ξενοίκιαστων καταστημάτων, ακόμη και στη δημοφιλή οδό Τσιμισκή, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει.