Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 20 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Το μνημόσυνο αφορά τα θύματα της ναζιστικής επίθεσης στο Ασβεστοχώρι την 26 Ιουλίου του 1944 - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης μνήμης

Αρχιερατικό μνημόσυνο θα πραγματοποιήσει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη για τα θύματα του ναζισμού στο Ασβεστοχώρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, φόρο τιμής στη μνήμη και στο αίμα των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι, θα αποτίσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 26ης Ιουλίου 1944, ημέρα κατά την οποία, εκτελέσθηκαν 20 Έλληνες πατριώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Φέτος, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 77 χρόνων της θλιβερής επετείου, και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα τελέσει το ετήσιο Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως τρισάγιο, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, στον χώρο του Μνημείου.

Το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων θα τελεστεί την Κυριακή 25  Ιουλίου στις 10 π.μ μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου. Στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Πολιτικών Κομμάτων, συλλόγων και φορέων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.

Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον Ιερό Ναό με προορισμό τον χώρο εκτέλεσης, όπου βρίσκεται σήμερα το Μνημείο των εκτελεσθέντων, (περιοχή μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Εξοχής) όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο, ομιλίες εκπροσώπων του δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και καταθέσεις στεφάνων.

«Η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου κυλάει, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν ξεχνάμε! Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, κρατάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων ζωντανή με το μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα είκοσι παλικάρια που εκτελέστηκαν. Θυμόμαστε το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε μία σεμνή τελετή στον τόπο του μαρτυρίου σεβόμενοι τη θυσία τους, και τιμώντας τη μνήμη των συμπατριωτών μας. Είναι ένας φόρος τιμής για τους τοπικούς μας ήρωες, γιατί η ιστορία δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας» σημειώνει σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Πυλαίας–Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής, την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021:
-7.30 π.μ – 8.30 π.μ. Όρθρος Κυριακής
-8.30 π.μ – 10.00 π.μ. Θεία Λειτουργία -Τέλεση 77ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
-11.00 π.μ Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στον χώρο της εκτέλεσης (Μνημείο Θυμάτων στα όρια Εξοχής) στο Ασβεστοχώρι  Ομιλία -Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων - Ενός λεπτού σιγή- Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής