Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μόνο 46 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες

Αργός ο ρυθμός μετεγκατάστασης στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς. Κατα ένα χρόνο παρατείνεται το πρόγραμμα React.

Διακόσια ογδόντα έξι άτομα έχουν ωφεληθεί από το καλοκαίρι του 2016 έως σήμερα από το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, που υλοποιούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Από αυτά άτομα, στην πλειοψηφία τους Σύροι, μόλις τα 46 έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι 30 στη Γερμανία, οι 5 στην Ολλανδία, από 4 στη Σουηδία και στο Βέλγιο και επιπλέον 3 στη Γαλλία.

Στον πολύ αργό ρυθμό με το οποίο κινείται το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την υπογραφή της παράτασης του προγράμματος «React» τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

«Από την αρχή του προηγούμενου έτους εξασφαλίσαμε 18.500 θέσεις σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία. Το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, μέχρι στιγμής μόλις 7.500 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 2.000 άτομα τον μήνα», τόνισε από την πλευρά του ο κ.  Leclerc. Όπως σημείωσε, 10.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι από τους οποίους ζούν σε camps, για τα οποία εξέφρασε την ελπίδα να κλείσουν και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης.

Ο αντιπρόσωπος της της Ύπατης Αρμοστείας χαρακτήρισε το πρόγραμμα ένα βοηθητικό στάδιο προετοιμασίας για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα μείνουν τελικά στην χώρα, σημειώνοντας πως οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το σημείο. «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική  ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων. Οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό», τόνισε.

Για ισοπεδωτικά αργούς ρυθμούς του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα. «Το σύστημα της μετεγκατάστασης δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα, είναι εξαιρετικά τρομακτικά αργοί οι ρυθμοί σε σημείο που να αυξάνουν το άγχος αυτών των ανθρώπων για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε η κ. Γούλα.

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς εκτιμούν ότι μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φτάσουν τον στόχο των 660 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Έως το  το τέλος του χρόνου φιλοδοξούν πως οι θέσεις αυτές θα αγγίξουν τις 1000 στο πλαίσιο του προγράμματος «React».



Σύμφωνα με στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από πρόσφυγες για την εκμίσθωση διαμερισμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 153, στον δήμο Νεάπολης- Συκεών 28 και στον δήμο Καλαμαριάς 15. Ωστόσο, ο αριθμός των διαμερισμάτων που κρίθηκαν κατάλληλα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και προχώρησαν σε εκμίσθωση είναι συνολικά 56 (37 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 15 στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών και τέσσερα στο Δήμο Καλαμαριάς), εκ των οποίων τα 41 είναι ήδη κατειλημμένα. Σε αυτά τα 56 διαμερίσματα οι θέσεις φιλοξενίας υπολογίζονται σε 322, ενώ στα 41 κατειλημμένα σπίτια οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 211.

«Οι εικόνες από τα νησιά και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων έδειξαν με έντονο τρόπο πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του προγράμματος. Να μπορούμε να εξυπηρετούμε σε χώρους πολιτισμένους και αξιοπρεπείς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους για να επιβιώσουν», τόνισε η κ.  Γούλα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον άρχισε να καταγράφεται στους τρεις δήμους από πολίτες που είναι διατεθειμένοι να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους για φιλοξενία προσφύγων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Ήδη, υπάρχουν 28 αιτήσεις από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. «Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του προγράμματος για να αυξήσουμε τα διαμερίσματα», τόνισε. Επανέλαβε την πρότασή του για φιλοξενία προσφύγων σε μη λειτουργούντα νοσοκομεία όπως το παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είτε για μη λειτουργούσες ξενοδοχειακές μονάδες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική. Έκανε έκκληση στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας. «Να μπουν στο πρόγραμμα για να απορροφήσουμε να  5000 - 6000 πρόσφυγες σε διαμερίσματα και να σταματήσει αυτή η ντροπή με τις εικόνες των προσφύγων στις σκηνές μέσα στο κρύο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.

Στην αλλαγή του κλίματος μέσα στην ελληνική κοινωνία ως προς την υποδοχή των προσφύγων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και άλλοι δήμοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον δήμο Καλαμαριάς, ενοικιάζονται ήδη 4 διαμερίσματα, την ερχόμενη Πέμπτη θα υπογραφούν άλλα 2 μισθωτήρια, ενώ εξετάζονται άλλα 3 διαμερίσματα. Από την περιοχή της Καλαμαριάς ήδη 2 οικογένειες επαναπροωθήθηκαν στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Στην μεγάλη πλέον αποδοχή που υπάρχει από τους δημότες αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για εποπτεία στα υπό μίσθωση διαμερίσματα Ανδρέας Κουράκης. «Ο στόχος που πρέπει να βάλουμε, είναι 7.000-8.000 άτομα στην Θεσσαλονίκη να τους φιλοξενήσουμε μέσα στο 2017 – 2018», σημείωσε. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η αυτοψία  σε 15 διαμερίσματα ενώ άλλα 20 τις επόμενες ημέρες.

Πέραν των μισθωμένων διαμερισμάτων, το πρόγραμμα δέχτηκε 24 αιτήσεις για τη φιλοξενία προσφύγων σε φιλοξενούσες οικογένειες -εκ των οποίων οι πέντε κρίθηκαν κατάλληλες- ενώ και στο «Φιλοξενείο» του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν συνολικά 28 θέσεις σε επτά διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο σχήμα του προγράμματος με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.