Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μόνο μία ιδιωτική κλινική μπήκε τελικά στη μάχη του κορωνοϊού

Περισσότεροι από 60 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν διακομιστεί από νοσοκομεία στην Αρωγή – Άγνωστο τι θα γίνει με την κλινική Σαραφιανιός που επιτάχθηκε.

Μόνο μία ιδιωτική μονάδα υγείας της Θεσσαλονίκης έχει επιστρατευτεί μέχρι στιγμής για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.

Παρότι αρχικά είχαν επιταχθεί δύο ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, η κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός και η Γενική Κλινική της Euromedica, που τελικά αντικαταστάθηκε από το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή του ιδίου ομίλου, μόνο η τελευταία έχει αρχίσει να δέχεται περιστατικά COVID, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη μονάδα είχαν διακομιστεί περισσότερα από 60 ασθενείς με κορωνοϊό από νοσοκομεία της πόλης. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στη Voria.gr ότι δεν πρόκειται για βαριά περιστατικά, αλλά για ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης και χρειάζονται νοσηλεία για λίγες ακόμη ημέρες. Άλλωστε το κέντρο δεν διαθέτει ΜΕΘ, παρά μόνο μικρής δυναμικότητας μονάδα αυξημένης φροντίδας, οπότε δεν μπορεί να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά.

Στη Γενική Κλινική, εξάλλου, έχουν μεταφερθεί συνολικά 88 μη-COVID ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία, είτε για να νοσηλευτούν, είτε να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι ώστε να αδειάσουν κλινικές άλλων ειδικοτήτων και να μετατραπούν, εφόσον χρειαστεί σε κλινικές COVID.

Στον αντίποδα, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με την κλινική Σαραφιανός, για την οποία το χρονικό διάστημα επίταξης εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή. Παρότι η κλινική εκκενώθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες και το προσωπικό της εκπαιδεύτηκε, ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το γεγονός οφείλεται στο ότι κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μονάδα υγείας δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας για τη διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι οι τελικές αποφάσεις για την παράταση ή μη της επίταξης και εντέλει την αξιοποίηση της κλινικής θα ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Παρότι οι υγειονομικοί φορείς της πόλης ανησυχούν για το ότι τα κρούσματα και εισαγωγές δεν έχουν μειωθεί όσο αναμενόταν και -το χειρότερο- δεν έχουν πέσει οι αριθμοί των διασωληνώσεων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή, που έχει δυναμικότητα 200 κλινών, εκ των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι 190, φαίνεται πως καλύπτει μέχρι στιγμής τις ανάγκες. Κι εφόσον κριθεί αναγκαίο, το υπουργείο εκτιμάται ότι θα στραφεί σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Για το θέμα των επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και η νομοθεσία μας δίνει όλα τα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και το χειρότερο σενάριο».

Διαβάστε: Κοντοζαμάνης από Θεσσαλονίκη: Έχουμε δρόμο ακόμα για την άρση του lockdown