Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με «Bella Ciao» η διαμαρτυρία καλλιτεχνών - «Δεν πάει άλλο»

Καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία το πρωί της Παρασκευής καταγγέλλοντας απαξίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στους ρυθμούς του «Bella Ciao» αλλά και του «Μάη, Μάη, Χρυσομάη» του Πάνου Τζαβέλα διαμαρτυρήθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας μέλη της Συνέλευσης Καλλιτεχνών, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους.

Οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία, καθώς όπως τόνισαν, «δεν πάει άλλο η κατάσταση με τα επιδόματα ειδικού σκοπού και την απαξίωση των μουσικών εν μέσω πανδημίας».

Οι ίδιοι επεσήμαναν πως «η έναρξη συναυλιών και παραστάσεων με 50% πληρότητα και καθήμενους από τις 28 Μαΐου τηρώντας όλα τα δικαίως αυστηρά υγειονομικά μέτρα δημιουργεί ασύμφορες παραγωγές που για τους εργαζόμενους θα σημαίνει μικρότερες αμοιβές χειρότερες συνθήκες εργασίας, δραματικά λιγότερες δουλειές και για το κοινό που θα είναι ελάχιστο (και φτωχότερο) κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερα εισιτήρια. Το άνοιγμα, λοιπόν, μετον τρόπο που γίνεται, μας καταδικάζει στην ανεργία και καταλαβαίνουμε πως η κατάστασή μας θα παραταθεί».

Διαμαρτύθηκαν, επίσης, και για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ζητώντας να μην καταπατηθούν περαιτέρω τα δικαιώματά όλων των καλλιτεχνών.

Ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, μέλος της πρωτοβουλίας μουσικών καλλιτεχνών ανέφερς πως «διαμαρτυρόμαστε γιατί με τον τρόπο που ανοίγει ο πολιτισμός στις 28 Μαΐου, με το 50 % της πληρότητας, αφήνει πολλούς από εμάς εκτός».

Ζήτησαν για τον λόγο αυτό, να ανοίξουν κανονικά όλοι χώροι, πληρώντας σαφέστατα όλα τα μέτρα προστασίας.

«Θέλουμε επιτέλους να μπορέσουμε να βγάλουμε τα προς το ζην. Αλλιώς να επιδοτούμαστε όσο χρειαστεί, αν κρίνει δηλαδή η κυβέρνηση πως είναι ακόμα νωρίς. Απαιτούμε επίσης να σταματήσουν οι διώξεις μουσικών του δρόμου. επίσης, δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ταβέρνα και σε μπαρ λόγω της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μουσικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 28 Μαΐου στις 18:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, την ημέρα που εκκινούν οι συναυλίες.