Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ στάσεων εργασίας από τους υπαλλήλους των φυλακών

Μπαράζ στάσεων εργασίας από τους υπαλλήλους της δικαστικής φυλακής Θεσσαλονίκης λόγω μη καταβολή δεδουλευμένων - Στοπ σε επισκεπτήρια και μεταγωγές.

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι υπάλληλοι της δικαστικής φυλακής Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας μη καταβολή νυχτερινών δεδουλευμένων παλαιότερων ετών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν και το προηγούμενο διάστημα ενώ από σήμερα, Παρασκευή μέχρι και να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, αναμένεται να σημειωθεί μπαράζ κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα γίνονται επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων καθώς και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, εκτός αν πρόκειται για έκτακτο ιατρικό περιστατικό, παραγραφές ή διασφάλιση 18μηνου.

Με έγγραφο προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το οποίο κοινοποιούν και προς άλλους θεσμικούς φορείς, οι υπάλληλοι της δικαστικής φυλακής Θεσσαλονίκης σημειώνουν πως είναι «τουλάχιστον άδικο» να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους, τονίζοντας πως καλούνται να ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από άσχημες συνθήκες όλες τις ώρες και ημέρες του χρόνου. Συμπληρώνουν μάλιστα πως η συνθήκη αυτή προστίθεται και στις περικοπές που ήδη έχουν υποστεί. Τα δεδουλευμένα αντιστοιχούν στις ημερομηνίες από 1-1-2016 έως 25-01-2016, από 1-1-2018 έως 24-1-2018, 1-1-2019 έως 16-01-2019, από 1-1-2020 έως 23-01-2020 και από 1-07-2020 έως 9-7-2020.

Σήμερα οι υπάλληλοι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας από τις 8:30 έως τις 11:30 ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια θα προβούν τη Δευτέρα 6, Τρίτη 14 και Τετάρτη 22 του μήνα. Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα κάνουν στάση εργασίας από τις 15:30 έως τις 18:30, ενώ σημειώνουν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το θέμα να λυθεί οριστικά.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης, Δήμος Παπαθανασίου ζητά άμεση λύση του ζητήματος, καθώς όπως σημειώνει, συνάδελφοί του που δούλεψαν νυχτερινή βάρδια επί εικοσαημέρου δεν πληρώθηκαν καθόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των στάσεων θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για έκτακτες ανάγκες, ωστόσο τονίζει πως πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί οριστικά για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

«Αναμένουμε απάντηση για τα αιτήματά μας, καθώς δεν γίνεται να μένουμε απλήρωτοι ασκώντας τα καθήκοντά μας υπό αυτές τις συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου.