Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπογιές σε καταστήματα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier από αναρχικούς (φωτο)

Μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης πέταξαν μπογιές σε τρία καταστήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ.

Μπογιές σε δύο καταστήματα των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier επί της οδού Λαγκαδά και σε ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ επί της οδού Παπάφη στη Θεσσαλονίκη πέταξαν το βράδυ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, ως παρέμβαση σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο των ταχυμεταφορών εν μέσω της πανδημίας.



Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αναρχικής ομάδας, «με αυτή μας τη συμβολική δράση δηλώνουμε την ταξική αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους των σύγχρονων κάτεργων εργασίας». Και προστίθεται: «Οι εργαζόμενοι στις δυο ρόδες κάνουν τον γύρο του θανάτου κάτω από εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας και συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι, για να μην αυξηθεί το μισθολογικό κόστος που θα επωμιστεί η εργοδοσία. Η υγεία των εργαζομένων τίθεται σε κίνδυνο, για να μην χαθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ για τα αφεντικά. Εξίσου τραγική και επικίνδυνη είναι, όμως, η κατάσταση στα κέντρα διαλογής, με τα ανύπαρκτα μέτρα ατομικής/συλλογικής προστασίας να αποτελούν τον κανόνα. Λογικό επακόλουθο ήταν, λοιπόν, να νοσήσει εργαζόμενος».



Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΘ:

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας της κοινωνικής βάσης είναι πλέον εμφανής σε όλους. Αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το φθινόπωρο, θεωρούταν δεδομένο, το κράτος επέλεξε την τακτική της θανατοπολιτικής. Μηδαμινή ενίσχυση του ΕΣΥ, χρυσοπληρωμένη ενοικίαση αντί επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία είναι μειωμένες κατά 532 εκατομμύρια ευρώ,οι συνθήκες στα Μ.Μ.Μ. παραμένουν άθλιες, μιας και η γέννηση λεωοφορείων δεν είναι τόσο εύκολη όσο αυτή των περιπολικών και τέλος επικρατεί συνωστισμός σε όποιους κλάδους παραγωγής παραμένουν σε λειτουργία.

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι αυτός των ταχυμεταφορών. Τα αφεντικά των διάφορων εταιριών ταχυμεταφορών είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στη συνθήκη του lockdown. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, ώστε έφτασαν να αναστείλουν τη λειτουργία του δικτύου τους, καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Αναμενόμενο, καθώς, παρά την τεράστια αύξηση παραγγελιών, δεν έγιναν προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι στις δυο ρόδες κάνουν τον γύρο του θανάτου κάτω από εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας και συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι, για να μην αυξηθεί το μισθολογικό κόστος που θα επωμιστεί η εργοδοσία. Η υγεία των εργαζομένων τίθεται σε κίνδυνο, για να μην χαθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ για τα αφεντικά. Εξίσου τραγική και επικίνδυνη είναι, όμως, η κατάσταση στα κέντρα διαλογής, με τα ανύπαρκτα μέτρα ατομικής/συλλογικής προστασίας να αποτελούν τον κανόνα. Λογικό επακόλουθο ήταν, λοιπόν, να νοσήσει εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα, οδηγός στα ΕΛΤΑ Courier διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και πλέον είναι διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό. Τα αφεντικά/η διοίκηση διατήρησαν την πάγια στάση τους. Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Απολύμανση έγινε μετά από μέρες και καταγγελία του σωματείου. Για μαζικά τεστ ούτε λόγος. Είναι πολύ κοστοβόρο και δεν το αντέχει η επιχείρηση… Ίσως έχουν δίκιο…Πόσα να αντέξει;

Άντεξε την ανάθεση έργου (κατασκευή, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη ηλεκτρονικής αγοράς) τον Απρίλη του 2020 για 250.000. ευρώ σε εταιρία, η οποία ήταν αρκετά τυχερή, διότι κατάφερε να συσταθεί μια μέρα πριν τον διαγωνισμό για το έργο! Βέβαια το Δ.Σ. των ΕΛΤΑ Courier δήλωσε ψευδώς ότι η πρόταση είχε κατατεθεί τον Μάρτη, δηλαδή, πριν συσταθεί η εν λόγω εταιρία. Μικρή σπατάλη, αν αναλογιστούμε το φαγοπότι της άνοιξης με ΜΜΕ, σκοιλ ελικικου, εργολάβους διοδίων κλπ…

Συνεχίζει να αντέχει τη συνεργασία με τρομοκρατικές εργολαβικές εταιρίες ενοικίασης εργασίας όπως η SKYCOM, θυγατρική της ONEX SA, που τις πληρώνουν 1300 ευρώ/εργαζόμενο τον μήνα, τη στιγμή που ο επινοικιαζόμενος εργαζόμενος αμείβεται με 600 ευρώ/μήνα. Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνήθως μηνιαίες, ώστε οι εργαζόμενοι να τρομοκρατούνται και να μην αντιδρούν στη συνεχή καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί,το καθεστώς ενοικίασης και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου χρησιμοποιούνται επίσης και ως έμμεσος εκβιασμός από την κυβέρνηση στην τροπολογία της για τα ΕΛΤΑ που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκέμβρη και προβλέπει 2000 εθελούσιες αποχωρήσεις. Εκτός αυτού η τροπολογία προβλέπει εργαζόμενους 2 ταχυτήτων: “παλιούς” και ”νέους”. Επιπρόσθετα, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε “μπαλάκι του τένις” από υπηρεσία σε υπηρεσία μεταξύ των ΕΛΤΑ και των θυγατρικών τους αλλά και γενικότερα σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Αυτή η τροπολογία της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αντεργατικά και αντικοινωνικά νομοσχέδια και μέτρα τα οποία ψηφίζονται στη βουλή εν μέσω καραντίνας. Κράτος και κεφάλαιο οξύνουν τον ταξικό πόλεμο, καθώς η συνθήκη της πανδημίας είναι ιδανική για την περαιτέρω διεύρυνση της ταξικής ψαλίδας που χωρίζει το κεφάλαιο από την εργασία, προς όφελος των καπιταλιστών φυσικά. Οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και διαδηλώσεων συνηγορούν ακριβώς στην ένταση του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού προς όφελος των κυρίαρχων, αλλά ενδύονται με υγειονομικά προσχήματα, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεση και την πειθάρχηση των από τα κάτω στη βαρβαρότητα του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού.

Το βράδυ της Τετάρτης 16/12 πραγματοποιήσαμε συμβολικές παρεμβάσεις με ρίψη μπογιών σε δύο καταστήματα των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier επί της οδού Λαγκαδά και σε ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ επί της οδού Παπάφη στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή μας τη συμβολική δράση δηλώνουμε την ταξική αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους των σύγχρονων κάτεργων εργασίας. Η ταξική συνδικαλιστική οργάνωση στους χώρους της δουλειάς είναι ο μόνος τρόπος, για να σταματήσουμε τις αυθαιρεσίες και την εγκληματική μεταχείριση των εργαζομένων από πλευράς των αφεντικών, που υποστηρίζονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ – ΑΜΕΣΕΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ COVID-19 ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)