Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ;

Το σκληρότερο lockdown στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και ο κίνδυνος να αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Η ελλιπής ενημέρωση και η απειλή.

Από χτες είναι σε εφαρμογή σκληρότερο lockdown στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και μόνο σ' αυτόν σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη προφανώς κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών και των πολλών πια κρουσμάτων νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή.

Είναι όμως δυνατή πρακτικά η λειτουργία του lockdown σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης; Διότι το Κορδελιό και ο Εύοσμος είναι κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος και μάλιστα του ενιαίου αστικού ιστού, χωρίς ασυνέχειες και σε άμεση σύνδεση με αυτόν.

Η απόφαση μπορεί να μοιάζει λογική σε όσους δεν ζουν στη Θεσσαλονίκη. Στους Θεσσαλονικείς όμως προκαλεί απορία, αφού ούτε να αποκλειστεί ένα τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος μπορεί, ούτε η διαδημοτική επικοινωνία να αποκοπεί.

Προφανώς και μιλάμε για ένα cluster της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Και θεωρώ πως η απόφαση της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την προσπάθειά της να μην «αδικήσει» το σύνολο της Θεσσαλονίκης, κλείνοντας για μια περιοχή που είναι στο κόκκινο ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, δηλαδή συνολικά τους έξι δήμους του ενιαίου αστικού ιστού (Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς).

Ωστόσο, ένας δήμος δεν είναι μια γειτονιά – γκέτο με δέκα εισόδους και εξόδους. Είναι μια μεγάλη περιοχή, που έχει πολλές διαδημοτικές διελεύσεις και που ο αποκλεισμός της δεν είναι εφικτός, ειδικά όταν δεν υπάρχουν φυσικά ή άλλα διαχωριστικά. Για να μπει σε καραντίνα ένας τέτοιος δήμος χρειάζεται ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο και οργάνωση, με τη συμμετοχή και των δημοτικών υπηρεσιών. Λάβετε υπόψη ότι ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό στη Βόρεια Ελλάδα, με πάνω από 100.000 κατοίκους, με τον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό στη χώρα σε επίπεδο δήμου και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 13.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά η αστυνόμευση του lockdown καθίσταται ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Επίσης, ο δήμος έχει πολλές υπερτοπικές λειτουργίες και στα όριά του λειτουργούν ιδιωτικές και όχι μόνο μονάδες, επιχειρήσεις κτλ., οι οποίες συγκεντρώνουν πολλούς εργαζόμενους που κατοικούν εκτός δήμου, όπως άλλωστε και μεγάλο εργατικό δυναμικό από τους κατοίκους του απασχολείται σε περιοχές εκτός Κορδελιού και Ευόσμου.

Εγκαίρως και προτού ληφθεί η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση, είχα επισημάνει (δις) ότι η κεντρική διοίκηση οφείλει να ενημερώνει αναλυτικά για την εξέλιξη της πανδημίας κάθε δήμαρχο ξεχωριστά, ώστε να έχει καθένας τους μια ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο τους και να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Αυτό κατέστη εφικτό σε ένα βαθμό με μεγάλη καθυστέρηση. Οι δήμαρχοι όμως επέμειναν προς την κυβέρνηση ότι δεν έχουν ικανοποιητική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή τους. Μάλιστα, στην τελευταία επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στη Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι του έθεσαν το ζήτημα του ορισμού ενός συνδέσμου πολιτικής προστασίας στην περιοχή (ένας ανά Περιφέρεια), που θα έλυνε πολλά προβλήματα συνεννόησης και εφαρμογής των όποιων μέτρων αποφασίζει η κυβέρνηση (το είχε υποσχεθεί ο ίδιος). Αυτή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, καθώς ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε στους δημάρχους ότι ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας δεν πρόκειται να είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, που αναλώνεται σε τηλεφωνήματα, αλλά μια ολοκληρωμένη δομή, με σημαντική συνεισφορά στα ζητήματα αρμοδιότητάς του. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, το πρόβλημα της συνεννόησης, του συντονισμού και της συνεργασίας αυτοδιοίκησης – κυβέρνησης θα παραμείνει.

Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και αποδείχτηκε στην απόφαση για σκληρότερο lockdown στοn δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Ο δήμαρχος δεν ήξερε καν για ποιο λόγο ελήφθη η απόφαση και εκ των υστέρων ενημερώθηκε ότι αντί για μόλις τρία κρούσματα με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, στοn δήμο του έχουν καταγραφεί επιπλέον οχτώ (συνολικά 11). Την ώρα λοιπόν που όλα τα ΜΜΕ προεξοφλούσαν την είσοδο του δήμου σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας, ο δήμαρχος δεν είχε ιδέα και αδυνατούσε να κατανοήσει την επαπειλούμενη απόφαση της κυβέρνησης. Τα κατάλαβε όλα όταν δέησαν να τον ενημερώσουν. Σημειώνω ότι ο δήμαρχος έχοντας τις έστω ανεπίσημες πληροφορίες από τα ΜΜΕ, καλό θα ήταν να επέμενε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους της κυβέρνησης κι όχι να περιμένει να τον ενημερώσουν... Αυτό δεν αλλάζει το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και τη σημασία της έγκαιρης και αξιόπιστης, καθημερινής εικόνας για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Αντί λοιπόν ο δήμος εγκαίρως να προετοιμαστεί για την εφαρμογή των νέων μέτρων, θα πρέπει να το κάνει εκ των υστέρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση της κυβέρνησης να μην την πληρώσει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα για μια εστία αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Όμως θεωρώ πως θα διαπιστώσει στην πράξη τις επόμενες μέρες το δύσκολα εφαρμόσιμο (αν όχι ανεφάρμοστο) της απόφασής της και την περιορισμένη αποτελεσματικότητά της. Η Νέα Σμύρνη στη Λάρισα αστυνομεύτηκε εύκολα και επαρκώς για λόγους που δεν ισχύουν στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Μακάρι να κάνω λάθος. Άλλωστε, η Πολιτεία έχει εμπειρία από το μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών...

Το ζητούμενο αυτές τις ώρες είναι να αποτρέψουμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία τη διασπορά του κορωνοϊού και ειδικότερα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξής του. Αν αυτό απαιτεί πιο σκληρά μέτρα, τότε δυστυχώς θα πρέπει να τα υποστούμε. Ελπίδα όλων μας είναι να περιοριστεί η διασπορά στα όρια μόνο ενός δήμου και να αντιμετωπιστεί εκεί σε τοπικό επίπεδο. Αν όμως ένα τοπικού χαρακτήρα μέτρο, όπως αυτό, δείξει ότι δεν αποδίδει πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει εγκαίρως στο απευκταίο (πλην όμως πιο αποτελεσματικό) μέτρο του σκληρού lockdown σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που γράφω. Η πανδημία έτσι κι αλλιώς δεν είναι ευχάριστη και όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι σε αυτή την περίπτωση. Γι' αυτό πρέπει από κοινού να την αντιμετωπίσουμε και όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητες να συντονιστούν επιτέλους μεταξύ τους και στη βάση ενός σοβαρού σχεδίου και εφαρμόσιμων αποφάσεων να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας. Διότι κανείς, μα κανείς, δεν θέλει η Θεσσαλονίκη να υποστεί όσα υπέστη τον προηγούμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Και γι' αυτό οι αρμόδιοι οφείλουν να ενημερώσουν όλους για την επικινδυνότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης και να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής των πολιτών.

Θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαι υπέρ των κινητοποιήσεων και των διαμαρτυριών που από την πρώτη μέρα εφαρμογής του σκληρού lockdown έγιναν στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Οι τοπικισμοί και οι διαχωρισμοί αυτές τις ώρες δεν προσφέρουν τίποτα. Η λογική εξάλλου θα πρυτανεύσει αναγκαστικά και οι κραυγές θα μείνουν ανούσιες. Η κοινωνία πρέπει να μείνει ενωμένη, διότι ο εχθρός δεν είναι ούτε μια κυβέρνηση, ούτε ένας δήμος, ούτε οι αρχές. Ο εχθρός είναι η πανδημία και μόνο αυτή.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ