Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Να αποσυρθεί η αστυνομία από το ΑΠΘ ζητούν φοιτητές, καθηγητές και σύλλογοι

Να απομακρυνθεί η αστυνομία από το ΑΠΘ ζήτησαν εκπρόσωποι φοιτητών, καθηγητών και φορέων σε κοινή συνέντευξη τύπου από το Παρατηρητήριο Επιθέσεων

Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την κατάργηση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την παραίτηση του πρύτανη ζήτησαν εκπρόσωποι φοιτητών, καθηγητών και φορέων σε κοινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο», νωρίτερα, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα όσα συνέβησαν το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής στη συναυλία που δόθηκε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Ο δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής του ΑΠΘ, και μέλος του παρατηρητήριου κατά των επιθέσεων των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Κουρουνδής, ανέφερε πως «την προηγούμενη Παρακευή έγινε μια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να τηρηθεί κανένας διαδικαστικός κανόνας. Κινδύνεψαν εκατοντάδες ανθρώπων από τις χιλιάδες που βρισκόταν στη συναυλία. Η αστυνομία είπε ψέματα την επόμενη μέρα στην ανακοίνωση της ότι δεν έπεσαν χημικά στον χώρο της συναυλίας ενώ υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν.

Ήταν μια στιγμή κλιμάκωσης του αυταρχισμού αυτής της κυβέρνησης. Ο πρύτανης ενώ είναι εκλεγμένος έχει επιλέξει να λογοδοτεί απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές φιλοδοξίες του. Πρέπει να θυμάται ότι έχει θεσμικό ρόλο. Όταν ματώνουν φοιτητές, όταν τα ΜΑΤ είναι καθημερινότητα, όταν υπάρχουν παρενοχλήσεις φοιτητριών και περιστατικά αστυνομικής βίας δεν είναι δυνατόν ο πρύτανης να κωφεύει».

Όπως σημείωσε ο κ. Λουκής Χασιώτης, καθηγητης φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και γγ του Παρατηρητηρίου, τα τελευταία δυο χρόνια «παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών και φοιτητριών. Ειδικά στο ΑΠΘ, με ευθύνη του πρύτανη που εδώ και δυο χρόνια έχει επιβάλει τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο κάμπους του ιδρύματος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αναίτιες συλλήψεις φοιτητών, «τραμπουκισμούς, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών» ακόμα και για «απαγόρευση εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια αλλά και παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες».

Επιπλέον, εξήγησε οτι για τους παραπάνω λόγους πανεπιστημιακοί και νομικοί της πόλης αποφάσισαν να συγκροτήσουν το «Παρατηρητήριο» με αναφορά το ΑΠΘ.

Ρόλος του μεταξύ άλλων θα είναι:

«Καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, νομική και πολιτική υποστήριξη της πολιτικης ανυπακοής στον βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι όλα αυτά τα γεγονότα εντάσσονται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει προς όφελος της το ακροδεξιό ακροατήριο της χώρας. Είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να χτυπηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δωρεάν παιδείας στη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβουδάκη, η χώρα πέρασε σε μια «ερντογανική αντίληψη και εκφασισμου της χώρας» η οποία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, μέλος του συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που συμμετείχε στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ ξέροντας ότι η κατάσταση θα είναι ζόρικη. Ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να προκαλέσουμε. Θέλαμε μόνο να συμπαρασταθούμε στους φοιτητές που δίνουν αγώνα τόσο καιρό μόνοι τους. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι ενώ στα 20-30 μέτρα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις δεν έγινε καμία συννενόηση όπως θα έπρεπε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Όσο περνούσε όμως η ώρα ζούσαμε μια σπουδαία γιορτή και ξεχάσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος, όταν ξαφνικά μετά από δυόμισι περίπου ώρες έσκασαν τα χημικά στον χώρο της συναυλίας. Το μόνο που ήθελαν ήταν να διαλύσουν την συναυλία και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίθεση από ομάδα ατόμων. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, να ρίχνεις χημικά μέσα σε συναυλία που βρίσκονται 4-5.000 άνθρωποι. Αναμεσα τους άτομα σε αμαξίδια, παιδιά και έγκυες».

Η Σαμπίνα Κουρίδη, μέλος του συλλόγου φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία για να καταγγείλει τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας. «Βασικό αίτημα αποτελεί η παραίτηση του Πρύτανη. Πρόκειται για μια Πρυτανεία που έχει ξοφλήσει και είναι υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων κατά φοιτητών με αποκορύφωμα τη διάλυση της συναυλίας της Παρασκευής με κίνδυνο τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων».

Σύμφωνα  με την ίδια στις 3 Οκτωβρίου που ανοίγει επίσημα το πανεπιστήμιο οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, ενώ έχει κηρυχθεί και απεργία από το σύλλογο των καθηγητών των ΕΣΔΕΠ.