Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Όπως τονίζουν οι έμποροι, η επταήμερη εργασίας και το διευρυμένο ωράριο αναμένεται να οδηγήσει τις επιχειρήσεις τους σε πρόωρο αφανισμό.

Κάθετα αντίθετη στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές από Μάιο ως Οκτώβριο στις τουριστικές περιοχές όπου συμπεριλαμβάνεται το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Πρόκειται για την υπουργική απόφαση που απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάιο ως τον Οκτώβριο, σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης (περικλείεται από τις οδούς: Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη – Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994_ΦΕΚ Β’ 833).

Μάλιστα επισημαίνεται πως στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσε ως συνταγματική την υπουργική απόφαση απορρίπτοντας την απόφαση των ανωτάτων δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ που έλεγε όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος και άλλων φορέων της αγοράς, καθώς και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει να βρεθούν άλλοι τρόποι τόνωσης της αγοράς.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν. Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να αποδομήσουν πλήρως την αγορά και εν τέλει να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο ΕΣΘ και προτείνει να μην ανοίξουν  οι εμπορικές επιχειρήσεις την Κυριακή 30 Μαΐου 2021.

«Η Κυριακή είναι η μέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας. Καλούμε τους εμπόρους και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής γιατί δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα», καταλήγει η διοίκηση του Εμπιορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ