Skip to main content

Μετρό Βενιζέλου: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την απόσπαση των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων

Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Β’ φάσης ανασκαφών στον σταθμό Βενιζέλου

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κατά τη β’ φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ) και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στη νέα φάση των ανασκαφών ήρθαν στο φως αρχαιότητες της ρωμαϊκής εποχής που φτάνουν ως τον 6ο/7ο μ.Χ αιώνα και συγκεκριμένα ένα τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, αρχιτεκτονικά μέλη και τμήματα των αγωγών ύδρευσης της πόλης.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την απόσπαση και επαναφορά των υποκείμενων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προσωρινή απόσπαση των υπερκείμενων αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αποκαλυφθέντων αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αφορούν σε δίκτυο υποδομών κάτω από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων -Decumanus Maximus και Cardo στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου- καθώς και σε πυκνοδομημένο ιστό με επάλληλες φάσεις της πρώτης οικοδομικής νησίδας ΝΑ της διασταύρωσης των οδικών αξόνων.

Οι αρχαιότητες, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την επαναφορά τους στο κέλυφος του Σταθμού Βενιζέλου θα συμπεριληφθούν στο προς επανατοποθέτηση μνημειακό σύνολο. Τις εργασίες απόσπασης και κυρίως επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα διευκολύνει η χρήση γερανογέφυρας, που σχεδιάστηκε από τους μελετητές ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου. Η συνολική μελέτη ανάδειξης των υπερκείμενων αρχαιοτήτων περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό για την επανατοποθέτηση, στερέωση και κατά περιοχές ανάδειξη και των υποκείμενων αρχαιοτήτων.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «προχωρούμε αποτελεσματικά και με ταχείς ρυθμούς, στην έρευνα και αποκάλυψη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, τηρώντας την αρχαιολογική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, οι επιλογές του ΥΠΠΟΑ έχουν επιβεβαιωθεί και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου αποσπώνται προσωρινά και επανατοποθετούνται στην ίδια θέση. Η απόσπαση και η επανατοποθέτηση εξασφαλίζουν τη διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης, της επαλληλίας των οικοδομικών φάσεων του πολεοδομικού ιστού της, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της μεγάλης διαχρονίας της. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την διδακτική προβολή και έκθεση των χρονολογικών φάσεων, η οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να ερευνηθεί, να μελετηθεί, να εκτεθεί. Το 2023 οι Θεσσαλονικείς θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο μετρό με σταθμούς, που θα προβάλλει τη ζωντανή τη σύνδεση της πόλης τους με το παρελθόν της».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου σημείωσε ότι «με τη νέα ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ επιβεβαιώνεται ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν μετά το πέρας της ανασκαφικής διερεύνησης διασφαλίζει τόσο την ανάδειξη του μνημειακού συνόλου όσο και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό».