Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Η δομή στεγάζεται σε ξενοδοχείο της ΑΡΣΙΣ όπου ήδη έχουν καταλύσει από τα τέλη Δεκεμβρίου άλλα 13 παιδιά, στον Άγιο Αθανάσιο

Συνολικά 21 προσφυγόπουλα έφθασαν στις 30 Ιανουαρίου στη δομή προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στον Άγιο Αθανάσιο του νομού Θεσσαλονίκης. Η δομή στεγάζεται σε ξενοδοχείο όπου ήδη έχουν καταλύσει από τα τέλη Δεκεμβρίου άλλα 13 παιδιά.

Πρόκειται για το πέμπτο ξενοδοχείο προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, δυναμικότητας 35 θέσεων έκαστο, που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα η ΑΡΣΙΣ –Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ, https://greece.iom.int/) και χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο DG Home.

Τα υπόλοιπα τέσσερα ξενοδοχεία προσωρινής φιλοξενίας έχουν αρχίσει να λειτουργούν από τον Απρίλιο του 2018 σε Γιάννενα, Κοζάνη, Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και Κόνιτσα φιλοξενώντας συνολικά 175 ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.  

Όπως αναφέρει η ΑΡΣΙΣ, στους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες οι οποίοι κουβαλούν τραυματικά βιώματα από εμπόλεμες ζώνες, συνθήκες ακραίας φτώχειας, επίπονο και συχνά οδυνηρό ταξίδι, προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής βοήθειας, καθώς και παιδαγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να αποκτήσουν μια κανονικότητα στην καθημερινότητά τους και να νιώσουν ασφαλείς.

Εκτός από τα ξενοδοχεία, η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με τον ΔΟΜ λειτουργεί συνολικά 240 εξειδικευμένες θέσεις επείγουσας προσωρινής φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες (safe zone), σε οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς.  

Αν συνυπολογιστούν και οι 199 θέσεις σε επτά ξενώνες μόνιμης φιλοξενίας, τότε ο συνολικός αριθμός των θέσεων για ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες που φροντίζει η ΑΡΣΙΣ ανέρχεται σε 619 σε σύνολο 2.086, δηλαδή το 29,4% του συνόλου των θέσεων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
 

Φωτογραφία αρχείου

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ