Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέα φωτιά στον καταυλισμό των Ρομά στα Τσαΐρια

Η φωτιά είναι μικρής έκτασης, ωστόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής αναμένουν τη συνδρομή χωματουργικού μηχανήματος για την ολική κατάσβεσή της

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός Ρομά.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άνδρες. Η φωτιά είναι μικρής έκτασης, ωστόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής αναμένουν τη συνδρομή χωματουργικού μηχανήματος για την ολική κατάσβεσή της.

Όπως έγραψε η Voria.gr χθες, οι Ρομά, που επί περίπου 15 χρόνια είχαν εγκατασταθεί στον οικισμό, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Οι περισσότεροι αποχώρησαν την Πέμπτη (εκατοντάδες άτομα), ενώ παρέμειναν ορισμένες οικογένειες, οι οποίες επίσης αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, μέσα στις επόμενες μέρες να αποχωρήσουν, απελευθερώνοντας τον χώρο μεταξύ αεροδρομίου «Μακεδονία» και Περαίας.

Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά καύσης υλικών στην περιοχή, ο καταυλισμός είχε γίνει κόκκινο πανί για τους ντόπιους, ενώ και ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, πίεσε σημαντικά ώστε είτε να διορθωθεί η κατάσταση και να δοθεί μια λύση με την κατάληψη του χώρου και τη διαβίωση των Ρομά, είτε να αποχωρήσουν από την περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στους συναρμόδιους φορείς να την καθαρίσουν και να την αξιοποιήσουν.

Το τελευταίο διάστημα η πίεση προς τους Ρομά ήταν μεγάλη, καθώς και η Αστυνομία έκανε πολλές εφόδους, προκειμένου να περιορίσει την παραβατικότητα, ενώ το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε στην πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας, όταν καίγονταν ΙΧ στον καταυλισμό, που διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένα, όπως και αυτοκίνητα που δεν πρόλαβαν να καούν και επίσης είχαν κλαπεί και είχε γίνει πλιάτσικο. Έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ στην Περαία οι νόμιμοι κάτοικοι είναι οργισμένοι πλέον με την επικρατούσα κατάσταση.

Η αποχώρηση των περισσότερων Ρομά έγινε την Πέμπτη. Από νωρίς έκαιγαν φωτιές στον οικισμό, καπνοί είχαν σκεπάσει την περιοχή, ενώ και το απόγευμα επικρατούσε η ίδια κατάσταση. Φωτιά ξέσπασε και χθες Παρασκευή πριν τις 10 το πρωί σε εγκαταλελειμμένο παράπηγμα αλλά ευτυχώς η Πυροσβεστική την έσβησε άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρομά που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, φόρτωσαν ό,τι χρειάζονταν στα οχήματά τους και έκαψαν παράγκες, παραπήγματα και τα υπάρχοντα που δεν ήθελαν.

Φωτογραφία αρχείου