Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Νέα κρούσματα σε φοιτητές του Αριστοτελείου - Αργεί το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ - Κρούσματα και σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Διαβατών.

Η επέλαση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται, σε κάθε επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο, ακόμη και σε κλειστές δομές, όπως είναι οι φυλακές των Διαβατών. Τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν κρούσματα και στις φυλακές, προς το παρόν μόνον σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δήμο Παπαθανασίου από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες είχαν διαγνωστεί τέσσερα κρούσματα μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Διαβατών.

«Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε τη Δευτέρα. Ήταν ένας συνάδελφος ο οποίος είχε συμπτώματα και έκανε το τεστ σε νοσοκομείο. Αμέσως μετά, άλλοι τρεις οι οποίοι ήταν στην ίδια βάρδια έκαναν κι αυτοί το τεστ, αλλά με δικά τους έξοδα. Οι δύο βρέθηκαν κι αυτοί θετικοί στον covid-19. Την Παρασκευή άλλος ένας βρέθηκε επίσης θετικός», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου.

Τονίζει πως για τα τέσσερα αυτά περιστατικά έχει ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής. «Έχουμε ζητήσει να έρθει κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνουν τεστ σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά δειγματοληπτικά και σε ορισμένους από τους κρατούμενους. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε από την τσέπη μας για να κάνουμε τα τεστ».

Ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές. «Είναι λογικό να έχουμε κρούσματα και μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στις φυλακές. Κυκλοφορούν στην κοινωνία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Όμως, εάν αυτό περάσει και στους κρατούμενους καταλαβαίνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι' αυτό ζητάμε να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου.

Κι άλλα κρούσματα στο ΑΠΘ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αναμένει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί. Όπως είχε γράψει σχετικά η Voria.gr τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αναμένονταν την περασμένη Πέμπτη στο πανεπιστήμιο προκειμένου να κάνουν τεστ covid-19 σε όλους τους φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις εστίες όπου τις προηγούμενες ημέρες είχαν εμφανιστεί δύο κρούσματα. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ ειδοποίησε τις πρυτανικές αρχές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή καθώς προηγούνται άλλες περιπτώσεις ινχηλάτησης. Αντ' αυτού, ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο θα πάει στις εστίες στις 29 Οκτωβρίου για να κάνει μόνον μερικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περίπου πενήντα φοιτητές.

Στο μεταξύ κρούσματα covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζονται και σε άλλες σχολές. Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη διαπιστώθηκαν άλλοι δύο φορείς του ιού σε φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν σε εργαστήρια, στα τμήματα Φαρμακευτικής και Γεωπονίας, τα οποία γίνονται με φυσική παρουσία. Τα παιδιά βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκο περιορισμό, ενώ όσοι συμμετείχαν στα ίδια εργαστήρια προσήλθαν για διενέργεια τεστ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ