Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς απαντά η αστυνομία στα κρούσματα εγκληματικότητας

Η απάντηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Με τη σύσταση δύο νέων ομάδων ΟΠΚΕ, με την γνωστή πλέον ομάδα «Πάνθηρες» αλλά και με ειδικές επιχειρησιακές δράσεις επιχειρεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, την ώρα που οι διαμαρτυρίες πολιτών, δημάρχων αλλά και επαγγελματιών φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Διαβάστε: ΟΕΕΘ: Η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει κόκκινο

Διαβάστε: Νεάπολη – Συκιές: Ανησυχία για την εγκληματικότητα – Επιθέσεις σε μαθητές

Οι δύο καινούργιες ΟΠΚΕ σε Δέλτα και Βόλβη

Από το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου 50 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους δήμους Δέλτα και Βόλβης. Οι δύο νέες ομάδες ΟΠΚΕ συστάθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές μορφές παραβατικότητας που καταγράφονταν στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές και με μεγάλη έκταση όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει τόσο συχνή παρουσία. Πλέον με τις δύο νέες ΟΠΚΕ έχουμε καθημερινή παρουσία στους δήμους Δέλτα και Βόλβης», σημειώνει στη Voria.gr ο προϊσταμένος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β΄ Χρήστος Δημητρακόπουλος.

Έδρα της κάθε ΟΠΚΕ είναι ο δήμος που δραστηριοποιείται. Καθημερινά από τις 6.00 το πρωί έως τις 02.00 τα ξημερώματα οι 50 αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα και πλήρως εξοπλισμένοι πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες με καινούργια οχήματα σε κάθε σημείο των δήμων.

Ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε κάθε δήμο

Με ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε κάθε δήμο «απαντά» η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα κρούσματα ληστειών, κλοπών, διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών και παρεμπορίου. Οι δράσεις αυτές με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Διευθύνσεις πραγματοποιούνται περιοδικά σε εγκληματογόνες περιοχές, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας. «Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται με εμφανή αστυνόμευση σε καίρια σημεία των δήμων», τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ μετά από εντολές κατευθύνονται σε περιοχές που έχουν καταγγελθεί έκνομες ενέργειες. Τέτοιες δράσεις πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Διαβατών, πέριξ της δομής φιλοξενίας πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, καθώς και στις Σιδηροδρομικές Εγκαταστάσεις (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μοναστηρίου, σταθμός Διαλογής).

Οι πάνθηρες και οι πεζές περιπολίες

Σημαντική θεωρείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η παρουσία της ομάδας «Πάνθηρες», που μπήκαν στη «μάχη» από τον περασμένο Αύγουστο. Χωρισμένοι σε ομάδες των ατόμων με ειδικό οπλισμό και ντυμένοι στα μαύρα περιπολούν σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως στον άξονα της Αριστοτέλους. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ιδιαίτερη ευελιξία και κινείται μετά από εντολές του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή. Απέναντι στα κρούσματα ληστειών και κλοπών έντονη είναι και η παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ καθώς και των πεζών περιπολιών.

Τα προβλήματα στην αστυνόμευση είχαν περιγράψει οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης σε συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Χρήστος Μπουλούμπαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, ο κ. Μπουλούμπασης είχε δηλώσει ότι η ΕΛΑΣ θα καταρτίσει ένα σχέδιο για κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης με στόχο την καταπολέμηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας (δείτε εδώ).