Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νεκρό άλσος το πάρκο της Νέας Ελβετίας (φωτο)

Πεύκα πέφτουν με ιδιαίτερη ευκολία και κείτονται νεκρά στο άλσος της Νέας Ελβετίας, μετατρέποντας μία βόλτα στο πάρκο σε εν δυνάμει εφιάλτη

του Νίκου Αβουκάτου

SOS εκπέμπει το άλσος της Νέας Ελβετίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη: τα δέντρα που έχουν ξεραθεί πέφτουν κυριολεκτικά το ένα μετά το άλλο, καθιστώντας έως και επικίνδυνη μία βόλτα στο πάρκο, που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Το θέαμα στο άλσος είναι αποκρουστικό, καθώς δεν είναι λίγα τα ξεριζωμένα δέντρα του είδους τραχεία πεύκη (επιστημονική ονομασία Pinus brutia) που κείτονται νεκρά, σε μία εικόνα που μόνο πάρκο αναψυχής δεν θυμίζει.

Το ριζικό τους σύστημα φαίνεται πως είναι σε μικρό βάθος, στο επιφανειακό έδαφος. Η ηλικία τους, που εκτιμάται σε 60 με 70 χρόνια (!), σε συνδυασμό με την ένταση των ανέμων κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ίσως ευθύνονται για τις πτώσεις των δένδρων, ενώ πολλά είναι και τα άρρωστα δένδρα που μοιάζουν ετοιμόρροπα, καθώς έχουν πάρει μεγάλη κλίση.

Οι εικόνες αυτές προκαλούν θλίψη στους δεκάδες πολίτες που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση το πάρκο-όαση για το ανατολικό κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Πλέον η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη», είπαν στη Voria.gr επισκέπτες του πάρκου. «Τους τελευταίους μήνες έχουν πέσει αρκετά δέντρα, μόνο εγώ παρατήρησα επτά πεσμένα», τόνισε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. Την ίδια στιγμή, η καθαριότητα στο πάρκο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς έχει κατακλυστεί από σκουπίδια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την καινούργια παιδική χαρά που δημιουργήθηκε, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν το άλσος σχετικά γηρασμένο και για τον λόγο αυτόν οι εργασίες ανανέωσης του και εμπλουτισμού του με πλατύφυλλα είναι αναγκαίες. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται σχετική διαχειριστική μελέτη από το Τμήμα Συντήρησης Κήπων του δήμου Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2,5 χρόνια, σε δηλώσεις τους στη Voria.gr, ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, είχε αναφέρει ότι θα γίνουν νέες φυτεύσεις, με αντικατάσταση των πεύκων που έχουν ξεραθεί. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη μέχρι σήμερα.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο: