Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αστικό «έργο τέχνης» οι αιωνόβιες ελιές στην Αγγελάκη-vid

Άλλαξε εντελώς όψη η οδός Αγγελάκη, που πλέον φιλοξενεί υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα - Με τελετή γιορτάστηκε η παράδοσή τους στους Θεσσαλονικείς.

Την παράδοση των αιωνόβιων ελαιόδεντρων που μεταφυτεύτηκαν κατά μήκος της οδού Αγγελάκη αντικαθιστώντας τις λεύκες που υπήρχαν γιόρτασε απόψε ο δήμος Θεσσαλονίκης με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ δίπλα στη ΔΕΘ.

«Αποδίδουμε στους Θεσσαλονικείς ένα έργο τέχνης. [...] Είναι κάτι παραπάνω από μια απλή φύτευση δέντρων, είναι κάτι παραπάνω από μαι απλή αντικατάσταση δέντρων. Είναι μια πρωτοβουλία βασισμένη την αισθητική, είναι μια παρέμβαση που αναβαθμίζει μια κεντρική αρτηρία της πόλης μας, το ανατολικό σύνορο της ιστορικής Θεσσαλονίκης. Αποδίδουμε σήμερα στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας ένα νέο τοπόσημο», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον χαιρετισμό του.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η διοίκηση αντικατέστησε τις επικίνδυνες πλέον λεύκες που υπήρχαν στον δρόμο με ένα δέντρο συνυφασμένο με το ελληνικό τοπίο, την ελληνική ιστορία και φύση. Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν μοιάζουν, όπως σημείωσε, περισσότερα με γλυπτά παρά με δέντρα.

Στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε θερμά τον Σταύρο Ανδρεάδη, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας που προέβη στην αγορά και δωρεά των δέντρων, τη διοίκηση της ΔΕΘ, στην οποία ανήκει ο χώρος, καθώς και τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Σωκράτη Δημητριάδη.

«Τα αγαπώ πολύ αυτά τα δέντρα γιατί είναι Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης λαμβάνοντας τον λόγο. Όπως είπε, είχε εντοπίσει πριν καιρό τα δέντρα αυτά ξεχασμένα σε ορεινά χωράφια της Χαλκιδικής. «Αυτά τα δέντρα πάνω στην τραχειά τους επιφάνεια έζησν ιστορίες πολλές. Έζησαν προσφυγιά, φτώχεια, τον ξεριζωμό των ανθρώπων, πολέμους τοπικούς, βαλκανικούς, παγκόσμιους. Έζησαν όλη αυτή την αλλαγή και είμαι βέβαιος πς κάποια στιγμή μπορούν να μας μιλήσουν για αυτή. Θέλω να ζητήσω να τα καλοδεχτούμε και να τα αγαπήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι αυτό περιμένουν από εμάς», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, τόνισε πως η τοποθέτηση των ελαιόδεντρων έδωσαν έναν άλλο χαρακτήρα στον δρόμο, ο οποίος αποτελεί πλέον το προμήνυμα της επερχόμενης ανάπλασης.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο δήμαρχος έδωσε σήμα ώστε να φωτιστούν τα ελαιόδεντρα προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.