Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Καταγγελία: Νεογέννητο με φύσημα μένει χωρίς θεραπεία

Νεογέννητο δεν μπορεί να λάβει θεραπεία καθώς ο Νιγηριανός πατέρας του αν και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει εδώ και 1,5 μήνα ένας οικοδόμος από τη Νιγηρία που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια του να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε το νεογέννητο παιδί του.

Ο οικοδόμος που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, από το 2016 εργάζεται νόμιμα με τη δυνατότητα του δελτίου ασύλου, μιας προσωρινής κατάστασης, πριν εκδοθεί η άδεια παραμονής. «Από το 2016 εργάζεται νόμιμα στην χώρα μας, φορολογείται από το κράτος κανονικά, του γίνονται ασφαλιστικές κρατήσεις από τον ΕΦΚΑ αλλά δεν έχει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης από τον ασφαλιστικό φορέα γιατί δεν έχει άδεια παραμονής και έχει δελτίο ασύλου. Εδώ και 4 χρόνια ο κρατικός μηχανισμός των αρμόδιων υπουργείων έχει αναγκάσει τον συνάδελφο μας να πηγαινοέρχεται κάθε τόσο από γραφείο σε γραφείο από δικηγόρο σε δικηγόρο και από υπηρεσία σε υπηρεσία . Το αποτέλεσμα είναι σήμερα μετά από 4 χρόνια αναμονής άνευ λόγου και αιτίας ο συνάδελφος μας δεν μπορεί να ασφαλίσει στον ΕΦΚΑ αυτόν τη γυναίκα του και τα παιδιά του», καταγγέλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα της αδυναμίας ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης αποδείχθηκε απροσπέλαστο για τον ίδιο και τη σύζυγό του, όταν ήρθε στον κόσμο το παιδί τους.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Κούτσουρας, «ο συνάδελφος πήγε στην εφημερία του Παπαγεωργίου προκειμένου η γυναίκα του να γεννήσει. Το παιδί ήρθε στον κόσμο, ωστόσο ήταν αδύνατο, μόλις 2,2 κιλά και μπήκε στη θερμοκοιτίδα όπου παρέμεινε 1,5 μήνα».

Όταν οι γιατροί διαπίστωσαν πως το παιδί έχει φύσημα στην καρδιά του και έκριναν ότι έπρεπε να μεταβεί σε νοσοκομείο της Αθήνας για περαιτέρω εξειδικευμένη θεραπεία, δεν κατέστη αδύνατο, καθώς οικοδόμος, η σύζυγός του και το παιδί τους δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Πρόκειται για ένα παράδοξο και παράλογο γεγονός, για το οποίο έχουμε καταθέσει σχετικά αναφορά στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να υπάρξει διευθέτηση», αναφέρει ο κ. Κούτσουρας.