Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύο νηπιαγωγεία έβαλαν λουκέτο επειδή είχαν μόνο από τέσσερα παιδιά

Τα νηπιαγωγεία σε Λουδία και Κάτω Γέφυρα δεν θα γεμίσουν φέτος χαρούμενες παιδικές φωνές, αφού δεν γίνεται να λειτουργήσουν βάσει του σχετικού ΦΕΚ.

Η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε ποτέ στα νηπιαγωγεία δύο μικρών χωριών στον νομό Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Λουδία και την Κάτω Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνος.

Τα δύο νηπιαγωγεία είχαν ως και την τελευταία μέρα των εγγραφών από τέσσερις μαθητές γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμό τους, αφού έχει τεθεί σε ισχύ το ΦΕΚ που θέτει όριο  τουλάχιστον πέντε μαθητών για να λειτουργήσουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νήπια και τα προνήπια των δύο χωριών να μπουν στη διαδικασία της... μετανάστευσης για να πάνε στο σχολείο από τα χρόνια του νηπιαγωγείου, καθώς είναι υποχρεωμένα να μετακινηθούν τα μεν παιδιά του Λουδία στο Μικρό Μοναστήρι και τα δε παιδιά της Κάτω Γέφυρας στην Άνω Γέφυρα.

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Θωμά Μπαχαράκη ώστε να αναζητήσουμε λύση για το θέμα. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι αφούτο ΦΕΚ ορίζει το όριο των πέντε παιδιών και δεν μπορεί να αλλάξει για μία και μόνη περίπτωση, αλλά για όλη τη χώρα», εξηγεί στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χαλκηδόνος Μαρία Κωστοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, «το πρόβλημα έγκειται στην αργή κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αφού δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση ώστε να εγγραφούν από πέντε παιδιά και πάνω».

Μάλιστα στα νηπιαγωγεία έγιναν συνολικά έξι εγγραφές, ωστόσο αυτές που έπιασαν το όριο μαθητών ήταν εκπρόθεσμες και έτσι είχε ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία αναστολής λειτουργίας των δύο νηπιαγωγείων. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε δυνατότητα λειτουργίας αφού το εκπαιδευτικό προσωπικό μετακινήθηκε και δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο για να στελεχώσει τις δύο μικρές εκπαιδευτικές μονάδες.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε τη μετακίνηση των παιδιών με ταξί προς και από τα νηπιαγωγεία, για να απαλλάξουμε αφενός από το κόστος μετακίνησης τους γονείς και αφετέρου γιατί οι περισσότεροι γονείς εργάζονται και μετά το σχολείο τα παιδιά πηγαίνουν σε παππούδες και γιαγιάδες», σημειώνει η κ. Κωστοπούλου.

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων στον Δήμο Χαλκηδόνος, καθώς πέρυσι παιδιά από τον οικισμό του Καστανά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο νηπιαγωγείο στο Πρόχωμα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις νηπιαγωγείων που συμπληρώνουν οριακά τον ελάχιστο αριθμό μαθητών έπειτα από κινητοποίηση που πραγματοποιούν στα χωριά οι εκπαιδευτικοί ενημερώνοντας εγκαίρως τους γονείς.

Παρέμβαση στη Βουλή από ΚΚΕ

Για το θέμα έγινε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή προς την υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής αναφέρει για την περίπτωση του Λουδία πως παρά το γεγονός ότι πλέον τα παιδιά είναι έξι και οι προϋποθέσεις πληρούνται, το νηπιαγωγείο δεν ανοίγει και ως μέτρο προβλέπεται τα νήπια να πηγαίνουν σε διπλανό χωριό και συγκεκριμένα στο Μικρό Μοναστήρι.

Όπως τονίζει ο κ. Δελής «το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια έξι οικογένειες να αναζητήσουν τρόπους μεταφοράς, δημιουργώντας προβλήματα στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό, προκαλώντας αναστάτωση για τους πιθανούς κινδύνους της συνεχούς μετακίνησης».