Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Απαλλοτριώσεις σε Νέα Ελβετία-Κλεάνθους για πράσινο και παιδική χαρά

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε πιστώσεις ύψους 1,38 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για απαλλοτριώσεις σε δύο περιοχές της πόλης

Κονδύλια ύψους 1,38 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης και των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση δύο κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι κινδύνευαν να χαθούν, καθώς επί σειρά ετών δεν είχαν καταβληθεί οι απαιτούμενες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρώτος από τους χώρους που διασώζεται, έπειτα από την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωσή του, βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, στη λεγόμενη Νοτιοανατολική Πύλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκταση 1.746,73 τ.μ., που είναι χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστο πράσινο. Με σκοπό την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, που είχε αρθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε τη χρηματοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με το ποσό των 558.953 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη, η ανάγκη διαφύλαξης των θεσμοθετημένων χώρων πρασίνου είναι δεδομένη και παρουσιάζεται ακόμη επιτακτικότερη όταν πρόκειται για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Πύλης, η οποία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου με υπερτοπική σημασία.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, εξασφάλισε μέσω του Πράσινου Ταμείου χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση ακόμη ενός κοινόχρηστου χώρου, που προορίζεται για τη δημιουργία παιδικής χαράς. Ο χώρος αυτός αναπτύσσεται σε μια επιφάνεια περίπου 963 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Περδίκα, Κλεάνθους, Πάρνηθος και Υμηττού, στην περιοχή της τέταρτης δημοτικής κοινότητας. Για την απόκτησή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 828.620 ευρώ.