Skip to main content

Ο δήμος Νεάπολης - Συκεών εξοπλίζει σχολεία και δημοτικά κτήρια με απινιδωτές

Σχολεία πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας και δημοτικά κτήρια θα προμηθευτούν απινιδωτές από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Εξοπλισμένα με απινιδωτές θα είναι σχολεία και δημοτικά κτήρια του δήμου Νεάπολης - Συκεών από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, αλλά και δημοτικά κτήρια, θα προμηθευτούν συνολικά 25 απινιδωτές, με βασική προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα σε κάθε σχολείο/κτήριο που θα προμηθευτεί απινιδωτή που θα κατέχουν σχετική πιστοποίησης χρήσης αυτού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών να δρομολογήσει τον εξοπλισμό των σχολείων του αλλά και δημοτικών του κτηρίων με εξωτερικούς απινιδωτές, αποσκοπώντας στη θωράκισή τους απέναντι σε έκτακτα περιστατικά απειλής της ανθρώπινης ζωής, ευελπιστώντας βεβαίως ο εξοπλισμός αυτός να μην χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος κινήθηκαν άμεσα και οι απαιτούμενες διαδικασίες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία, και με το ποσό των 44.671 ευρώ, ο δήμος μας θα προμηθευτεί το αργότερο έως τα τέλη του καλοκαιριού 25 καταρχήν απινιδωτές» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, διευκρινίζοντας ότι «όπως είχαμε ορίσει εξαρχής ως λογικό προαπαιτούμενο, για να τοποθετηθεί απινιδωτής σε κάποιο κτίριο, είτε σχολικό, είτε άλλο δημοτικό, θα πρέπει τουλάχιστον δύο άτομα να έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και την χρήση των απινιδωτών».

Σημειώνεται ότι ο δήμος διοργάνωσε δύο κύκλους εξειδικευμένων πιστοποιημένων σεμιναρίων BLS/AED της ERC για την εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του δήμου Νεάπολης- Συκεών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την χρήση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών από στελέχη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.) και της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ε.Ε.Δ.).

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μία ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής, που υλοποιείται αποκλειστικά με δικά μας χρήματα, χωρίς καμία χρηματοδότηση παρότι απευθυνθήκαμε σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για χορηγία».

Η απόφαση του δήμου Νεάπολης - Συκεών πάρθηκε στα τέλη του Αυγούστου 2019 και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προμηθευτεί με 25 καταρχήν απινιδωτές για σχολεία και άλλα δημοτικά κτήρια.

Ο δήμαρχος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι είναι «άξιο απορίας το πώς δεν αντιλήφθηκαν τις σημαντικές αυτές διαδικασίες και εξελίξεις κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης υπενθυμίζει την πάγια θέση της δημοτικής Αρχής που επιμένει στην ανάγκη οι γνώσεις των Πρώτων Βοηθειών να είναι υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, αλλά και τα συνεχή δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης που διοργανώνονται για όλους τους δημότες.