Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τι άλλαξε ο κορωνοϊός από τις τράπεζες μέχρι τους φούρνους

Τραπεζικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη προτρέπουν όσους έχουν ταξιδέψει σε περιοχές πληγείσες από τον κορωνοϊό να μην εισέρχονται σε αυτά.

Η σωστή ενημέρωση είναι καθοριστική για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι διαρκώς τις τελευταίες ημέρες επιμένουν ότι «ο πανικός είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον ιό». Και όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αγωνία και ο φόβος το τελευταίο διάστημα, και όσο αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας, κάνουν ουκ ολίγους να στρέφουν από την άλλη τα πρόσωπα τους, ή βγαίνουν έξω από τα καταστήματα στα οποία βρίσκονται, αν ακούσουν κάποιον δίπλα τους να βήχει.

Μην εισέλθετε στην τράπεζα αν βήχετε….

Ανακοινώσεις, με την επισήμανση «Σημαντική Ενημέρωση», που φιγουράρουν στις εισόδους υποκαταστημάτων συστημικής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, έχουν κάνει την εμφάνιση τους τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρεται «για την πρόληψη και αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, σας προτρέπουμε να μην εισέλθετε στο κατάστημα αν:

1. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών έχετε ταξιδέψει σε μία εκ των παρακάτω χωρών: Κίνα, Μακάο, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και στις περιοχές της Ιταλίας: Lombardy, Piemonte και Veneto, ή σε άλλες περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του κορωνοϊού.
2. Έχετε συμπτώματα όπως: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ή στο κοντινό σας περιβάλλον έχετε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
3. Έχετε οποιαδήποτε υποψία μόλυνσης από τον COVID- 19».

Εν συνεχεία η ανακοίνωση αναφέρει με ποιον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους από το… σπίτι.

Η καθημερινότητα μας αλλάζει

Ο κορωνοϊός επηρεάζει αργά αλλά σταθερά την καθημερινότητα μας. Τα κασταστήματα ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης είναι άδεια, καταστήματα fast fashion, που μέχρι πρότινος έσφυζαν από ζωή, πλέον έχουν μικρότερο αριθμό πελάτων, τα αντισηπτικά βρίσκονται σε κοινή θέα για όποιον θελήσει να τα χρησιμοποιήσει, κυρίως σε αρτοποιία.

Την ίδια ώρα, τα ταξίδια περιορίζονται, αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τα ταξίδια τους προς τις πλέον πληγείσες από το φονικό ιό, χώρες ή περιοχές, οι αθλητικοί αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, σχολεία κλείνουν, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, εμφανίσεις καλλιτεχνών σε νυχτερινά κέντρα, εκδηλώσεις, ακόμη και συνεντεύξεις Τύπου ακυρώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το ΠΑΜΑΚ αποφάσισε την αναστολή όλων των τελετών ορκωμοσίας καθώς και όλων των ταξιδιών των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στο εξωτερικό υπό τον φόβο διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Δραστικά μέτρα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον κορωνοϊό

Αναστέλλονται οι ορκωμοσίες στο Αριστοτέλειο λόγω κορωνοϊού

Στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ υπάρχουν ακόμη και κενές θέσεις, εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτε το πρόσφατο παρελθόν, όπου συχνά οι πόρτες των λεωφορείων, λόγω του αριθμού των επιβατών με δυσκολία έκλειναν.

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Τα εστιατόρια και τα μπαρ, ακόμη και τα πιο δημοφιλή, βλέπουν τους τζίρους τους να διολισθαίνουν, το delivery μειώνεται, οι έξοδοι περιορίζονται.

Αγαπητές είναι πλέον οι εξορμήσεις…στο σούπερ μάρκετ καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται «αφού θα μείνω σπίτι ας έχω και κάτι νόστιμο να καταναλώσω». Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις πολιτών, σε περιοχές όπως στην Πάτρα, που υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγεγραμμένων κρουσμάτων που καταφεύγουν στις on line παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η ζωή μας μπαίνει, πλέον, σε άλλη τροχιά και μέρα με τη μέρα περιορίζουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας προληπτικά.

Ένα πάντως είναι βέβαιο, τα μέτρα πρόληψης και η σύνεση δεν έχουν τίποτε το μεμπτό. Η απροσεξία ή οι υπερβολές εκτροχιάζουν την κατάσταση. Για αυτό ας ακούμε πάντα τους ειδικούς.