Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κομβικός ρόλος των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης ανέλυσαν από τη Θεσσαλονίκη την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εξύμνησαν τη συμβολή των ειδικών.

Τα συχνά χάσματα που δημιουργούνται σε συνθήκες συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των επιμελητηρίων αλλά πολύ περισσότερο τους καρπούς που αποφέρουν αυτά τα εγχειρήματα αναλύθηκαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων και η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η συμβολή των επιστημονικών φορέων στο μεταρρυθμιστικό έργο και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών» στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου της πόλης.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ενώ για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα μίλησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης , ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης.

Βασικό συμπέρασμα όλων των τοποθετήσεων ήταν το γεγονός ότι οι συνεργασίες των επιστημονικών φορέων με την κυβέρνηση, εκτός από τα άμεσα αποτελέσματα για την ανάπτυξη της χώρας, ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνθρωποι πίσω από τα επιμελητήρια και τα σωματεία αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με την κυβέρνηση να αξιολογεί και να υλοποιεί. Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν εκτενώς παθογένειες του συστήματος που είδαν τον δρόμο της ανανέωσης και του εκσυχρονισμού αλλά και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να δώσουν στην κοινωνία ένα πιο φιλικό προφίλ.

Μιλώντας από το βήμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ανάγκη για προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και πρόοδο είναι πιο αναγκαία από ποτέ μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Σχολίασε πως η οικονομική κρίση που γονάτισε τη χώρα αλλά και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση απαιτούν ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων για την ανακούφιση των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε ακόμα - Θεσσαλονίκη: Logistics Center και Μακεδονικό Σήμα στην επίσκεψη Σταϊκούρα στον ΣΕΒΕ

Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας αλλά και τις σημαντικές προοπτικές που γεννά το μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση θέσπισε φορολογικά κίνητρα, αναφέροντας πως «ειδικά στη Θεσσαλονίκη είχα την τύχη να επισκεφτώ πολλές επιχειρήσεις που είχαν έστω έναν Έλληνα που γύρισε από το εξωτερικό για δουλειά ή έναν ξένο που επέλεξε την Ελλάδα για εργασία και διαμονή».

Σε όσα θεσπίστηκαν πρόσθεσε τη χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία, τα κίνητρα για αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών και τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Μιλώντας για τις σχέσεις του υπουργείου με τους επιστημονικούς φορείς, είπε ότι πάρα το γεγονός ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα ευθύγραμμες, ήταν κομβικό ο ρόλος τους για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

«Οι θυσίες της κοινωνίας έπιασαν τόπο και η οικονομία αναβαθμίστηκε, και από μέρος του προβλήματος γίναμε η λύση», είπε ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους λογιστές για τον ρόλο τους στο μεταρρυθμιστικό έργο, καθώς ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας πρωτόγνωρες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, όπως το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προάγουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κάνοντας λόγο για τεράστια συμβολή του υπουργείου στο όραμα για ένα σύστημα δικαίου που είναι πλέον πιο λειτουργικό, αξιόπιστο και ταχύτερο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών.

Αφού μίλησε για τις αλλαγές σε όλους τους Κώδικες, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν κριτήρια αξιολόγησης των δικαστών και ότι ενισχύθηκε η διαμεσολάβηση. Ακόμα μίλησε για τις νέες αλλαγές που έρχονται στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς όπως είπε πρέπει να γίνει εξωστρεφής και να επικοινωνεί το έργο της. Παράλληλα, στάθηκε και στο ζήτημα των κτηριακών εγκαταστάσεων τονίζοντας πως η Μακεδονία έχει τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων

Τέλος, έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους τους επιστημονικούς φορείς και σημείωσε πως όσο και αν δεν είναι ορατό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στενότατη σχέση με το υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα, οι τέσσερις πρόεδροι Επιμελητηρίων και φορέων ανέλυσαν ο καθένας από τη δική του πλευρά τη σημασία που έχουν οι εισηγήσεις τους και οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία το μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης σημείωσε πως από τη μία «υπάρχει στο τιμόνι μια κυβέρνηση που ακούει προσεκτικά τους φορείς» και από την άλλη επαγγελματίες, όπως οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί που έβαλαν πλάτη για να λυθούν χρόνιες παθογένειες. «Το επιμελητήριο έχει ιδέες και η κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει το επιχειρείν», σημείωσε.

Για την πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη συνθήκη της πανδημίας μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση συντάχθηκε με τους επιστημονικούς φορείς για τη διαχείριση της πανδημίας και ενώ η περιθωριοποίηση των επιστημονικών φορέων είναι συχνή, σε αυτή την περίπτωση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρίση της.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης μίλησε με τη σειρά του για την εμπιστοσύνη που έδειξε η κυβέρνηση στους επιστήμονες, καθώς το επιμελητήριο τρέχει τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ενώ παρέχει και άλλες προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και εξήρε την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργατική βούληση. Για τον ρόλο του θεσμού στο μεταρρυθμιστικό έργο ανέφερε ενδεικτικά τις αλλαγές στο Κτηματολόγιο, το πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης που βοήθησε πολλά παιδιά-θύματα bullying καθώς και δράσεις για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε πως «εδώ και τρία χρόνια προχωρούμε από τη μία κρίση στην άλλη όμως τα καταφέρνουμε».

«Στη Θεσσαλονίκη επιχειρήσαμε και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Προσπεράσαμε ένα συγκροσουσιακό μοντέλο του παρελθόντος και κάναμε ένα συνεργιακό που έφερε πολλά έργα και παρεμβάσεις με τα οποία κανένας δεν είχε ασχοληθεί. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και εξελίσσεται και σε αυτό το απαιτητικό πρότζεκτ κανένας δεν περισσεύει. Είμαι χαρούμενος που έχουμε αποδοτικές συνεργασίες με όλους», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε να μείνει στοχοπροσηλωμένη στις μεταρρυθμιστικές οδηγίες του πρωθυπουργού.

«Αλλάζει η Θεσσαλονίκη και αυτό δεν γίνεται τυχαία, είναι στρατηγική επιλογή για να προχωρήσει στο μέλλον με σύγχρονα εργαλεία ως πυλώνας ανάπτυξης», τόνισε.