Skip to main content

Ο μαύρος Νοέμβριος της Θεσσαλονίκης - Πρωτιά σε κρούσματα και θανάτους

Το μεγάλο κακό για τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στα μέσα του Οκτωβρίου και στις 20 του ίδιου μήνα καταγράφηκε για πρώτη φορά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας εφιαλτικός μήνας για τη Θεσσαλονίκη η οποία κέρδισε τον απεχθή τίτλο της πρωταθλήτριας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους από τη νόσο covid-19. Ήταν το θλιβερό αντίτιμο το οποίο πλήρωσε η πόλη εξ αιτίας της απρονοησίας των κυβερνώντων και της αμεριμνησίας που επέδειξαν οι πολίτες, κυρίως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Το μεγάλο κακό για τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στα μέσα του Οκτωβρίου και στις 20 του ίδιου μήνα καταγράφηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (125). Η επόμενη ημερομηνία καμπής ήταν η 27η Οκτωβρίου όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο φτάνοντας αρχικά τα 291 και μόλις τέσσερις μετά, στις 31 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν στα 839! Συνολικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου διαγνώστηκαν στη Θεσσαλονίκη 3.801 κρούσματα σε σύνολο 15.696 (ποσοστό 24,2%). Δηλαδή σχεδόν ένα στα τέσσερα κρούσματα πανελλαδικά ήταν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (βλ. σχετικό πίνακα).

Τα πολύ άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη (μαζί με τις Σέρρες) από τις 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες και έως και τις 19 Νοεμβρίου τα κρούσματα συνέχιζαν την ανηφόρα σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή τους στις 18 του μήνα (905 κρούσματα σε σύνολο 3.209, ποσοστό 28,2%). Συνολικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 9.260 κρούσματα σε σύνολο 35.040 (26,42%), δηλαδή περίπου δυόμισι φορές περισσότερα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η σταδιακή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από τις 20 Νοεμβρίου και μετέπειτα. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα διαγνώστηκαν 7.930 κρούσματα σε σύνολο 31.136 (25.46%), δηλαδή 1.330 λιγότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, αλλά περίπου διπλάσια σε σχέση με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμούς κρουσμάτων τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε 17.190. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου, η διασπορά στην κοινότητα και τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ρεκόρ θανάτων

Ο εκτροχιασμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ήταν επόμενο να προκαλέσει δραματική αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και μοιραία και των θανάτων.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έως τις 30 Ιουνίου ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της covid-19 ανήλθε στους 192, ενώ τρεις μήνες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου έφτασε στους 391. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου σημειώθηκαν άλλοι 235 θάνατοι φτάνοντας στου 626 στις 31 Οκτωβρίου για να περάσουμε στον μαύρο Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν 1.780 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 2.406. Δηλαδή, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα σημειώθηκε το 74% του συνόλου των θανάτων από covid-19.

Πόσοι από αυτούς τους θανάτους αντιστοιχούν στη Θεσσαλονίκη δεν είναι απολύτως ακριβές καθώς αρκετοί απ' όσους άφησαν την τελευταία πνοή τους στα νοσοκομεία της πόλης προέρχονταν από γειτονικές περιοχές. Σύμφωνα, ωστόσο, με εκτιμήσεις, από την αρχή της πανδημίας στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περί τα 400 άτομα που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση πανελλαδικά σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής. Σε απόλυτους αριθμούς προηγείται η Αττική με περισσότερους από 500 νεκρούς και ακολουθούν οι Σέρρες (πάνω από 90), Λάρισα (πάνω από 80), Δράμα, Ροδόπη και Πιερία (κοντά στους 70), Καβάλα, Ημαθία και Μαγνησία (γύρω στους 50), Πέλλα (γύρω στους 40), Χαλκιδική (περίπου 30) κ.ο.κ.