Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης, ο Μαξ Βέμπερ και η πολιτική της ευθύνης

Με αναφορές στον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο η ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Συνεπής στο δείπνο -συνέχεια του συμποσίου διαλόγου- της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε την παρουσία του στην πόλη με μια σημαντική ομιλία στο πνεύμα της θεματικής της ΠΕΕΒΕ, όπως την περιέγραψε στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της, Σταύρος Ανδρεάδης. Θέμα η διακυβέρνηση την εποχή της ακυβερνησίας. 

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος τον συνόδευσε στην αίθουσα του δείπνου. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και κάθισε δίπλα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. 
 
 
«Αμφισβητώ ότι η πολιτική είναι στη θέση του παρατηρητή των εξελίξεων. Πιστεύω ότι η πολιτική διαμορφώνει τις εξελίξεις», είπε ο πρωθυπουργός. Η πολιτική και οι στόχοι της υπάρχουν πάντα σε όφελος των πολιτών και της ευημερίας τους, σημείωσε.
 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον Μαξ Βέμπερ και στη Γερμανία του 1919 και την κρίση που ακολούθησε με τον λαϊκισμό που με τη σειρά του γέννησε τον ναζισμό. «Πρέπει να δώσουμε ανάλογες απαντήσεις στις προκλήσεις για το κράτος, τη βία, την ανάπτυξη, το δηλητήριο της δημαγωγίας».
 
 
«Πριν από έναν αιώνα ο Βέμπερ όρισε τη διαφορά μεταξύ πολιτικής του φρονήματος και πολιτικής της ευθύνης. Μιας ευθύνης που πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και τα γεγονότα. Ο ίδιος ο Βέμπερ έδωσε ως κλειδιά προόδου το κράτος δικαίου, την αίσθηση του χρέους και την κατάκτηση του εφικτού μέσα από την εκδίωξη του ανέφικτου. Αυτό επιδιώκουμε, να λειτουργήσουμε ως καταλύτης κινητοποιώντας τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
«Οι ΗΠΑ βιώνουν ένα διχασμό και η ΕΕ πολιορκείται με αποτέλεσμα την άνοδο του λαϊκισμού και την υπονόμευση του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης. Δείτε τι γίνεται με το Brexit, τη Βαρκελώνη, τη συμπεριφορά κρατών μελών στο προσφυγικό και μεταναστευτικο ζήτημα. Σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών η ρότα της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί στο διεθνές δίκαιο  την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους», συμπλήρωσε.

Για την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι δύναμη ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή με πολιτική αρχών κι όχι με κραυγές. «Θα ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια» τόνισε  χαρακτηριστικά.

«Τα κράτη δυτικών Βαλκανίων θα τηρήσουν τους όρους που απαιτούνται για είσοδο στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι υπέρ της εισόδου των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία για τη χώρα  αλλά δε θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες, ούτε θα πάρω τις υπογραφές, όμως θα παρακολουθούμε στενά την τήρηση των όρων της συμφωνίας στο πλαίσιο του ρεαλιστικού πατριωτισμού. Ανάλογες καλές σχέσεις θέλουμε και με την Αλβανία. Προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».
 
Κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος, υποστήριξε και διευκρίνισε: «Εθνικισμός και λαϊκισμός αριστερής και δεξιάς κοπής απειλούν την πορεία μπροστά. Αλήθεια και ανάπτυξη,  σχέδιο και αποτέλεσμα. Σε αυτά και ειδικά στο αποτέλεσμα κρίνεται το μυστικό της κυβερνησιμότητας».
 
Οι έξι προϋποθέσεις Μητσοτάκη για την κυβερνησιμότητα της χώρας είναι:

1.Πολιτική σταθερότητα. «Μας ζηλεύουν επειδή μπορούμε να κυβερνήσουμε. Αν δεν είχαμε αυτοδυναμία η Ελλάδα θα χανόταν στα αδιέξοδα, θα καιγόταν στη φωτιά της ακυβερνησίας. Είναι προνόμιο και συγκριτικό πλεονέκτημα η αυτοδυναμία. Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει ισχυρή πατρίδα».

2.Ικανό επιτελείο. «Όσοι μιλούν απαξιωτικά για τεχνοκράτες να ξέρουν ότι η σύγχρονη πολιτική δεν απαιτεί μόνο όραμα, αλλά και τεχνογνωσία. Ο άτεχνος πολιτικός καταντά γρήγορα πολιτικάντης».

3.Σύστημα δουλειάς και τρόπος οργάνωσης. «Βάζουμε στόχους, μπαίνουν χρονοδιαγράμματα και ελέγχονται. Όσοι κατηγορούν οτι μετατρέπουμε την κυβέρνηση σε ανώνυμη εταιρεία τους απαντώ, έτσι λειτουργούν οι περισσότερες κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο».

4.Συνεργασία, σύνθεση, διαρκής διάλογος εκεί που είναι πραγματικά απαραίτητος. «Πιστεύουμε στην αλήθεια μας αλλά αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι η μόνη. Απόδειξη η στάση μας στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ήταν εύκολο να παίξω παιχνίδια σε ένα ζήτημα που δεν έλυνε κανένας επί 40 χρόνια. Επιλέξαμε τον δρόμο της συνεννόησης κι όχι της εθνικής ακαμψίας».

5.Ρεαλισμός και αναγνώριση ότι μερικές φορές η ίδια η πραγματικότητα έχει τη δική της δυναμική, ειδικά στην εποχή των social media. «Ζήσαμε μια μάχη εντυπώσεων για ένα περιστατικό που μέσα από φήμες μεταμορφώθηκε σε παρωδία. Μιλώ για τη συζήτηση για την ταινία τζόκερ. Δουλειά της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει στις καταγγελίες. Να συζητήσουμε αν πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τους ανήλικους και τα θεάματα. Θα έπρεπε να συζητήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα. Αν αφιερώνουμε τόση ενέργεια σε ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας, ίσως να είναι δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα».

6.Ή έννοια της ευθύνης. «Ο πολιτικός πρέπει να κρατιέται όρθιος από τη συνείδηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει. Ο πραγματικός κατά Βέμπερ πρέπει να διαθέτει πάθος, αίσθηση ευθύνης και αίσθηση του μέτρου».

Κοιμάμαι ήσυχος τις νύχτες επειδή κάθε βράδυ νιώθω ότι έκανα ο,τι αρκούσε από το χέρι μου και δούλεψα σκληρά για να πάμε μπροστά, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Ο πρωθυπουργός καταχειροκροτηθηκε τόσο όταν μπήκε στην αίθουσα όσο και με το τέλος της ομιλίας του. Συγκαταβατικος, ήρεμος και σίγουρος έδωσε το στίγμα ότι απεχθάνεται το λαϊκισμό και λατρεύει τον κοινοβουλευτισμό.