Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο τουρισμός φέρνει νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

Παραγωγικό ήταν το 2019 για την αγορά ακινήτων - Μεγάλες προσδοκίες και για το 2020, καθώς αναμένονται επενδύσεις από το εξωτερικό.

Χρονιά ορόσημο ή και κατά το προσφιλές χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα ήταν το 2019 για την κτηματαγορά στην Ελλάδα, με τις τιμές στα ακίνητα να παίρνουν την ανιούσα μετά από πολλά χρόνια.

Για το 2020, μάλιστα, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, εφόσον βέβαια κερδηθεί το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το αισιόδοξο κλίμα για την αγορά ακινήτων επιβεβαιώθηκε στο Πανελλαδικό Συνέδριο που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, όπου κοινή διαπίστωση υπήρξε το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ζωηρεύει με φόντο την τουριστική εκμετάλλευση «φιλέτων» είτε παραθαλάσσιων, είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, θετικό σημάδι αποτελεί το γεγονός της επιστροφής των Ελλήνων, που μετά από πολλά χρόνια άρχισαν και πάλι να στρέφονται προς την αγορά Α' κατοικίας, αναζητώντας ευκαιρίες, θέλοντας να προλάβουν ένα ράλι τιμών τα επόμενα χρόνια.

Ισραηλινή αύρα στη Θεσσαλονίκη

Το real estate στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε την γενική εικόνα της χώρας, με το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ισραηλινούς και εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς η πόλη έχει προοπτικές για ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, «το 2019 μεταβιβάστηκαν πάνω από 50 κτήρια, τα οποία θα μετατραπούν σε boutique hotel και σε τουριστικά καταλύμματα κυρίως στον κεντροδυτικό άξονα της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή, πάντοτε όσον αφορά το ιστορικό κέντρο και τη δυτική είσοδο της πόλης».

Όσον αφορά το προφίλ των επενδυτών, αυτό σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη δεν προέρχεται μόνο από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. «Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από εβραϊκά funds και εταιρείες εκτός Ισραήλ, δηλδή από Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον από Ισπανία και Καναδά. Γενικότερα ποικίλει το ενδιαφέρον και μας ξαφνιάζει αυτό καθημερινά γιατί σημαίνει ότι ηχεί καλά η πόλη μας προς τα έξω, αφήνει έναν πάρα πολύ καλό απόηχο», εξηγεί ο κ. Πασαλίδης.

Όσον αφορά το 2020, πέραν της συνέχισης της καλής πορείας στην αγορά ακινήτων, αυτό που προσδοκούν οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης είναι η επανεκκίνηση της οικοδομής, που σε συνδυασμό με την υλοποίηση τουριστικών καταλυμμάτων, θα δώσει μεγάλη πνοή στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και περαιτέρω διεθνή προβολή.

Σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων, ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης λόγω της έξαρσης του AirBnB, ο κ. Πασαλίδης εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση των τιμών μέσα στο 2020, τόσο λόγω της υποχώρησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο και εξαιτίας της επανεκκίνησης της οικοδομικής δραστηριότητας. «Ακίνητα με ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια ενδεχομένως να μένουν και στα αζήτητα», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών της Θεσσαλονίκης.

Το come back της Α' κατοικίας

Μπορεί τα χρόνια της κρίσης η απόκτηση κατοικίας από τους Έλληνες  ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, να έμοιαζε όνειρο απατηλό, ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν. Είτε η ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είτε χρήματα αποταμιεύσεων επενδύονται από τους ημεδαπούς στην αγορά Α' κατοικίας, αφού η αίσθηση της αύξησης των τιμών τα επόμενα χρόνια, δείχνει πως η παρούσα περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για αγορά κατοικίας.

Όπως τονίζει στην Voria.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Άρτεμις Μαυράκη, «η αύξηση στις τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα κυμαίνεται από 10% έως 15%», όταν την περίοδο της κρίσης οι τιμές είχαν κάνει βουτιά ακόμα και της τάξης του 45%.

Όσον αφορά με το ενδιαφέρον που υπάρχει, αυτό διαχωρίζεται σε επενδυτές του εξωτερικού, Ευρωπαίους και μη, αλλά και σε ντόπιους αγοραστές, με τα ποσοστά αντίστοιχα να είναι 75% και 25%.

«Οι Έλληνες αγοραστές μπορούν να βρουν ακόμα και σήμερα ακίνητα σε καλές τιμές, αφού το μπάτζετ τους είναι περιορισμένο», εξηγεί στην Voria.gr η κ. Μαυράκη.

Σύμφωνα με την ίδια, την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον του real estate στη Βόρεια Ελλάδα έχει έντονο βαλκανικό και εβραϊκό χρώμα, στην υπόλοιπη χώρα ο χάρτης των επενδυτών είναι αρκετά διαφρετικός. «Για παράδειγμα στην Κρήτη, πέραν του ευρωπαϊκού, υπάρχει και έντονο αραβικό ενδιαφέρον για ακίνητα απόδοσης στον τουριστικό τομέα. Το ίδια συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά», αναφέρει η Άρτεμις Μαυράκη.

Την ίδια ώρα η Αθήνα κινείται αρκετά με πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως Κινέζους, που δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων, καθώς υπάρχει και το αβαντάζ της «χρυσής βίζας».