Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία υγειονομικών στα νοσοκομεία-«Όχι στην υποχρεωτικότητα»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αναστολές εργασίας πραγματοποιούνται σε πύλες νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης.

Των Φωτεινής Στεφανοπούλου και Θανάση Μυλωνά

Με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα.

Στο Ιπποκράτειο εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρεωτικοτητας του εμβολιασμού, ζητώντας από την κυβέρνηση έστω και τώρα να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χρήστος Τσελέπης τονίζει ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν πόσοι συνάδελφοι δεν εμβολιάστηκαν καθώς, όπως είπε, ακόμη ούτε η διοίκηση δεν γνωρίζει τα ακριβή νούμερα, σύμφωνα όμως με τον ίδιο είναι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 6-7%.



Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη και αυτός ο μικρός αριθμός των έμπειρων εργαζομένων που θα λείψουν είναι σημαντικός για το υποστελεχωμένο νοσοκομείο. Ήδη όπως σημειώνει εδώ και 1,5 χρόνο το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του, με εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό.



Σύμφωνα με τον κ. Τσελεπη τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό καθώς δεν θα μπορέσει να αναπληρωθούν τα κενά με τις τρίμηνες συμβάσεις.

Ένταση στο ΑΧΕΠΑ για τις κάρτες εισόδου

Αναβρασμός επικρατεί και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης από νωρίς το πρωί.

Οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όσους δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε να μπουν στο νοσοκομείο, όχι όμως και να εργαστούν. Ένταση επικράτησε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους εμβολιασμένους υγειονομικούς να πάρουν κάρτα εισόδου, μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει τη διοικητική πράξη αναστολής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.



«Υπήρξε μία αναμπουμπούλα γιατί κανένας δεν ήξερε αν έπρεπε να μπούμε ή όχι. Υπάρχει γενικώς ένα μπάχαλο στο τι θα γίνει σήμερα κι αυτό καθρεφτίζει και την εικόνα της κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε αν θα δουλέψουμε σήμερα ή θα μπούμε σε αναστολή, αν θα γίνει άρση ή θα δοθεί περαιτέρω παράταση», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι ανεμβολίαστος και πως θα συμπαρασταθεί και στον τελευταίο εργαζόμενο. Ο κ. Κοροξενός ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και τόνισε πως αρκετοί υπό την απειλή της αναστολής πιέστηκαν να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βιάστηκαν. Πρόσθεσε δε ότι είναι παράνομο το μέτρο της κάρτας εισόδου.



«Σήμερα βλέπετε μια απαράδεκτη κατάσταση, να έρχονται συνάδελφοι που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και να μην του αφήνουν να μπουν μέσα γιατί είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε από την πλευρά της το μέλος του δσ του σωματείου εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας και της απομάκρυνσης εργαζομένων.



Η ίδια έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν κατάφερε να πείσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και υπάρχει δυσπιστία. «Δεν αντιδρούν γιατί πρέπει να αντιδράσουν. Είναι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν νοσήσει οι περισσότεροι ή μπορεί να έχουν αυτοάνοσα. Εμείς το λέμε για ακόμη μια φορά, κανένας δεν περισσεύει», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 80 - 100 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει κενά.

Κανονικά στη δουλειά τους ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Γεννηματάς

Σε καταγγελίες για το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» προχώρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης.

Σύμφωνα με  τον ίδιο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σήμερα έπιασαν κανονικά δουλειά, μπήκαν στα τμήματα τους, ενώ όπως ανάφερε κάποιους τους πήραν και τηλέφωνο από εχθές οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα.



«Δεν υπάρχει αναστολή, στα προγράμματα εμφανίζονται τα ονόματά τους, ο Διοικητής μάς είπε ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν δουλεύουν, θα πάρουν ένα χαρτί από το τμήμα προσωπικού, ούτε αυτοί ξέρουν κάτι, ενώ ο διοικητής μας είπε ότι ακόμη και σήμερα μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν, όταν από σήμερα ισχύει ο νόμος της κυβέρνησης, ότι όποιος κάνει μονοδοσικό, έρχεται μετά από 14 ημέρες, ενώ όποιος κάνει τα άλλα μετά από 1,5 μήνα άρα η κυβέρνηση έχει αναστείλει αυτό που μόνη της ψήφισε», επισήμανε ο Πρόεδρος των εργαζομένων.

Όπως δήλωσε ο κ. Κετικίδης, στο Γεννηματάς δεν έχουν εμβολιαστεί περίπου 60-70 εργαζόμενοι.