Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
x

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες παρέθεσαν όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα για τη δράση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη δράση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ», που οργάνωσε το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων.

Στη δεύτερη αυτή εκδήλωση που πραγματοποίησε το τμήμα Ιατρικής για το επίμαχο ζήτημα των εμβολίων εξετάστηκαν όλες οι πτυχές των εμβολιασμών, ενώ δόθηκαν απαντήσεις στα βασικότερα ερωτήματα που θέτουν πολίτες, οι οποίοι έχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν πρέπει να κλείσουν ραντεβού ή όχι.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του γενικού πληθυσμού και το 65% του ενήλικου πληθυσμού. Όπως είπε, όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 70%, ενώ σε κάποιες ηλικίες τα νούμερα είναι υψηλότερα. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλη η χώρα κινείται στα ίδια ποσοστά, ενώ σε κάποιες περιοχές όπου τα ποσοστά είναι λίγο χαμηλότερα αναπτύσσονται ειδικές δράσεις. Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται 20 με 25 χιλιάδες εμβολιασμοί κάθε μέρα, δηλαδή κάθε τέσσερις μέρες προστίθεται ένα 1%. «Ελπίζουμε ότι από 13 Σεπτεμβρίου με την εφαρμογή των μέτρων για πολλές κοινωνικές δραστηριότητες θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό», είπε και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12 – 17 ετών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως πυλώνας του προγράμματος παραμένει η συνέχιση του πλήρους εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τρίτη δόση αποπροσανατολίζει πολλούς από τον κύριο στόχο που είναι ο πρωτογενής εμβολιασμός. Για την Τρίτη δόση ανέφερε ότι θα είναι συμπληρωματική για όσους δεν είχαν ανοσιακή αντίδραση ή για ενίσχυση όσων δεν έκαναν αντισώματα. «Σε αυτήν τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ηλικία 12 – 17, όπου υπάρχουν πολλοί δισταγμοί. Χρειάζεται συστράτευση των παιδιάτρων και όλων των ειδικοτήτων», είπε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή έχει ετοιμάσει επιστολή προς φορείς της παιδιατρικής κοινότητας με απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς.

«Το πιο σημαντικό όπλο της επιστήμης είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, που παρέθεσε τα στοιχεία από τις τελευταίες μελέτες, σύμφωνα με τα οποία τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο, ακόμα και με τις μεταλλάξεις.

Διαβάστε εδώ - ΑΠΘ-Τσιόδρας: Εξαιρετικά αποτελεσματικά τα εμβόλια ακόμα και για τις μεταλλάξεις

Παρέμβαση έκανε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανέφερε ότι τέσσερις είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει κανείς να κάνει εμβόλιο: αποτροπή λοίμωξης, αποτροπή σοβαρής λοίμωξης, μείωση μετάδοσης της νόσου και μείωση μακροχρόνιας νόσησης. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως δεν έχει αναφερθεί θάνατος από εμβόλιο σε διαπιστωμένα καλή παραγωγή εμβολίου, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί πάνω από 4,5 εκ θάνατοι από COVID. «Θα πρέπει να βλέπουμε σχέση ρίσκου – οφέλους. Η θνητότητα από κορωνοϊό είναι στο 1%, ενώ υπερβαίνει το 14% σε ηλικίες άνω των 80. Υπάρχει λοιπόν μόνο ρίσκο, συν επιπλέον 10% με 20% μακροχρόνιο ρίσκο», είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Μ, για την οποία, όπως είπε, υπάρχει αδικαιολόγητος θόρυβος, καθώς αφορά μόλις το 0,1% των διαπιστωμένων κρουσμάτων.

«Δύο είναι οι πιο επιτυχημένες θεραπείες στην ιατρική. Το καθαρό νερό και τα εμβόλια», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σίμος Μεταλλίδης. Χαρακτήρισε πραγματικό δώρο το εμβόλιο, τονίζοντας ότι οι υγειονομικοί πέρασαν έναν χρόνο χωρίς τίποτα στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να φτάσει το σύστημα υγείας στα όριά του.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είπε, μπορεί και κάποιος εμβολιασμένος να προσβληθεί, ωστόσο σε πολύ μικρότερο ποσοστό από έναν ανεμβολίαστο, ενώ η προστασία από σοβαρή νόσηση είναι τουλάχιστον 75% μεγαλύτερη και στο 90% σε κάποιες μελέτες. «Αυτή είναι η αξία του εμβολιασμού. Δεν πέφτει η αποτελεσματικότητα κάτω του 70% και αυτό αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό όσων νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπαζήσης τόνισε πως έχουν χορηγηθεί 5,5 δισ. δόσεις σε 183 χώρες και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και παροδικές υποχωρούν σε μία έως τρεις μέρες. Πρόσθεσε δε ότι η πιο μεγάλη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ σε 1,8 εκατ. άτομα και δημοσιεύτηκε στο καλύτερο ιατρικό περιοδικό, έδειξε ότι για όλες τις σπάνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι η θρόμβωση, ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος με τη λοίμωξη σε σχέση με το εμβόλιο. «Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και το όφελος ξεκάθαρο έναντι του όποιου θεωρητικού κινδύνου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι 4,5 εκατ. παγκοσμίως.

Τη δράση των εμβολίων εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Λεμονιά Σκούρα, η οποία ανέφερε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούν μας προστατεύουν, γιατί μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Και η κ. Σκούρα ανέφερε ότι έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές, αλλά ελαττωμένα ποσοστά σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Στη νοσηρότητα στα παιδιά και στους εφήβους, που πλέον είναι σημαντική, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού, Εμμανουήλ Σμυρνάκης. Όπως είπε, ήδη έχουμε 230 εφήβους που νοσηλεύτηκαν και δύο που κατέληξαν, ενώ υπάρχουν και μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως και στους ενήλικες και πρόσθεσε ότι είναι ασφαλή και για τα παιδιά με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στους πιο περίπλοκους μηχανισμούς σε σχέση με άλλους ιούς, με τους οποίους μολύνει ο κορωνοϊός τον άνθρωπο, αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής. «Μπορούμε να έχουμε περιπτώσεις μόλυνσης σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ειδικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, όπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και τα αντισώματα μπορεί να μην αποτρέψουν λοίμωξη. Όμως τα εμβόλια μειώνουν τη βαριά νόσηση και την πιθανότητα να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ χαμηλότερο, κάτι που δείχνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλα τα ιατρεία και οπωσδήποτε στα ιατρεία των παιδιάτρων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα μέχρι κάποιος να διαβεί το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου είναι ευάλωτος σε κάθε είδους παραπληροφόρηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ανέφερε ότι οι γιατροί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό άνω του 95% και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, τονίζοντας πως είναι σαφώς πιο καλοί γνώστες του εμβολίου και των όποιων μικρών παρενεργειών.

Τη σημασία που έχει η συμβολή του κλάδου στο να πειστεί ο κόσμος τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης. «Πριν από 8 μήνες, όταν ξεκίνησε διαδικασία εμβολιασμού, είχαμε κάνει ανάλογη εκδήλωση με τίτλο Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε. Προσπαθήσαμε συντεταγμένα και επιστημονικά να δώσουμε την επιστημονική βάση εμβολιασμού. Τώρα βάλαμε τη λέξη όλοι. Πρέπει να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα επόμενα κύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως στην εκδήλωση συμμετέχουν μόνο γιατροί που μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τα εμβόλια και να πείσουν μία μεγάλη κατηγορία πληθυσμού που είτε έχει ακόμα κάποιες φοβίες και ερωτηματικά από τις ετερόκλητες απόψεις που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης, είτε έχει υποκείμενα νοσήματα, είτε κάποιες διαφορετικές απόψεις.

«Γνώμη έχουν όλοι, γνώση μόνο οι επαΐοντες», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους ειδικούς για καλύτερη προσαρμογή και επάνοδο στην κανονικότητα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ