Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ομαλά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Χαριλάου και Καλαμαριά

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις παρενέργειες του εμβολίου, δεν επηρέασε τη λειτουργία των υπαρχόντων και των νέων εμβολιαστικών κέντρων

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους τα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα της ανατολικής Θεσσαλονίκης που χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί κι έχουν οδηγήσει σε αναστολή των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι πολίτες προήλθαν κανονικά στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ενώ πολύ περιορισμένες είναι μέχρι στιγμής οι ακυρώσεις σε όλα τα κέντρα που χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τοπικό ιατρείο της Χαριλάου υπήρξε το πρωί μόλις μία ακύρωση, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο ιατρείο της Καλαμαριάς. Τα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα υπάγονται στην ευθύνη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 120 εμβολιασμούς την ημέρα έκαστο.

«Και στην Καλαμαριά και στη Χαριλάου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν κανονικά και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Οι ακυρώσεις δεν είναι πέρα από τα αναμενόμενα με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Δεν έχουμε εικόνα που να διαφοροποιείται σε σχέση με αυτήν που έχουμε από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Οι ακυρώσεις είναι πολύ περιορισμένες και μπορεί να οφείλονται σε οποιονδήποτε λόγο, είτε γιατί νόσησε ο πολίτης, είτε για λόγους πρόσβασης. Φαίνεται μέχρι στιγμής πως ο θόρυβος αυτός δεν είχε κάποιον αντίκτυπο. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να εμβολιαστεί», είπε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Στα όρια της 4ης ΥΠΕ το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 18 Κέντρα Υγείας με 26 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ λειτουργούν και πέντε εμβολιαστικές γραμμές σε νοσοκομεία. «Από τις 15 Φεβρουαρίου που άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές με το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία αναφορά για κάποια παρενέργεια και είναι σημαντικός ο αριθμός των εμβολίων που έχουν πραγματοποιηθεί», τόνισε η κ. Χατζοπούλου, προσθέτοντας ότι, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιμένει σθεναρά ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των εμβολίων και μάλιστα δεν συσχετίζει τα 37 περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στα 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει τις δικές του ερμηνείες.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί ότι δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη.