Skip to main content

Θεσσαλονίκη: On-line λύση στην αναζήτηση ξαπλώστρας με το xaplwstra.gr

Δύο μηχανικοί, ο Δημήτρης Κουζουκίδης και ο Βαγγέλης Ντόβας, έφτιαξαν την πλατφόρμα xaplwstra.gr για να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία της… ξαπλώστρας.

Οργανώνουν εδώ και χρόνια τα εργοτάξια και αυτό το καλοκαίρι αποφάσισαν να οργανώσουν και τις… παραλίες.

Δύο μηχανικοί από τη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι και φίλοι, ο Δημήτρης Κουζουκίδης και ο Βαγγέλης Ντόβας, δημιούργησαν την πλατφόρμα xaplwstra.gr, που είναι ενεργή εδώ και μία μόλις εβδομάδα, για να δώσουν λύση με on line κρατήσεις στο πρόβλημα της αναζήτησης ξαπλώστρας στις οργανωμένες παραλίες.



Οι δύο φίλοι προετοίμαζαν την xaplwstra.gr από την προηγούμενη χρονιά, ώστε να λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία των τουριστών και των αυθημερόν εκδρομέων. Το ξέσπασμα της πανδημίας όμως έκανε την ιδέα τους πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ, αφού πλέον οι διαθέσιμες ξαπλώστρες, με βάση τους περιορισμούς, είναι ακόμα λιγότερες, άρα η δυσκολία να βρεις ένα σετ έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι η xaplwstra.gr προσαρμόστηκε για να εξυπηρετήσει και τις νέες ανάγκες.

Η πλατφόρμα εξυπηρετεί ήδη τη Χαλκιδική –το πρώτο «πόδι» σε αυτή τη φάση και ακολουθεί προσεχώς και το «δεύτερο»- την Επανομή και τη Σύρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με Κέρκυρα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Για την ώρα στην πλατφόρμα συμμετέχουν 10 επιχειρήσεις και το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι beach bars που λάμβαναν καθημερινά δεκάδες τηλεφωνικές κρατήσεις για ξαπλώστρες, τις οποίες συχνά δεν μπορούσαν ή δεν είχαν τον χρόνο και το προσωπικό για να διαχειριστούν.  

Στόχος των δύο φίλων είναι το επόμενο καλοκαίρι να είναι έτοιμη και η αντίστοιχη εφαρμογή, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν στο κινητό τους.

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι δωρεάν, ενώ ένα μικρό κόστος (2,5 ευρώ η ξαπλώστρα) επιβαρύνει αυτόν που κάνει την κράτηση. Για τον Ιούλιο πάντως οι κρατήσεις μέσα από το xaplwstra.gr θα είναι δωρεάν για όλους.

Από την ταλαιπωρία στην ιδέα

Η ιδέα των δύο φίλων, που είχαν ανέκαθεν επιχειρηματικές ανησυχίες, προέκυψε από την ταλαιπωρία που και οι ίδιοι περνούσαν όταν πήγαιναν σε κάποιο beach bar. Τύχαιναν φορές, όπως λένε στη Voria.gr, να πάνε πρωί πρωί στη θάλασσα και να μην υπάρχει ξαπλώστρα ούτε για δείγμα. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν κάτι οι ίδιοι για να διευκολύνουν τους εαυτούς τους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους.  «Έκανες ένα ταξίδι δύο ωρών για να πας στη Χαλκιδική το Σαββατοκύριακο, έφτανες στο beach bar και δεν έβρισκες πουθενά να καθίσεις» λέει ο Δημήτρης Κουζουκίδης.

Πώς λειτουργεί όμως η πλατφόρμα των κρατήσεων; Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό σετ με ξαπλώστρες και ομπρέλες που μπαίνουν στο σύστημα, μαζί με τη συγκεκριμένη σειρά όπου αυτές βρίσκονται. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet του, βλέπει τη λίστα των επιχειρήσεων και καταχωρεί την κράτησή του, επιλέγοντας τον αριθμό των σετ και την σειρά, όχι όμως και τη θέση. Επίσης συμπληρώνει την ημερομηνία που τον ενδιαφέρει, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων μέχρι ποια ώρα πρέπει να βρίσκεται στην παραλία για να μην χάσει την κράτησή του. Με την ολοκλήρωση της κράτησης και την πληρωμή, ο χρήστης λαμβάνει έναν κωδικό τον οποίο πρέπει να επιδείξει στην είσοδο της παραλίας.


«Μπορεί κάποιος να μπει σήμερα για να κάνει μια κράτηση για τον Δεκαπενταύγουστο, που είναι μια πολύ δημοφιλής ημέρα. Επίσης, μπορεί ένας τουρίστας που πάει σε έναν τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να θέλει να επισκεφθεί συγκεκριμένα μαγαζιά και να φροντίσει από πριν για να μην ταλαιπωρηθεί στις διακοπές του» εξηγεί ο Δημήτρης Κουζουκίδης.

Στην πλατφόρμα όμως οι επιχειρήσεις μπορούν να ανεβάζουν και ενημερώσεις για εκδηλώσεις και happenings, προσφορές στο μενού και στις υπηρεσίες τους και γενικότερα νέα που θέλουν να επικοινωνήσουν στους πελάτες. «Πλέον όλα γίνονται on line. Γιατί όχι και οι κρατήσεις για ξαπλώστρες στη θάλασσα; Βάζεις ημερομηνία, σειρά και αριθμό σετ και… καλές βουτιές» λέει ο Δημήτρης Κουζουκίδης.