Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όπερα εν μέσω πανδημίας από το Ωδείο της Άνω Πόλης

Η όπερα του Τζοβάνι Μπαττίστα Περγκολέζι “La Serva Padrona” (Η Υπηρέτρια Κυρία) παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο θέατρο της ΕΜΣ.

Μπορεί η πανδημία και η καραντίνα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ωστόσο το διαδίκτυο συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Σε αυτή τη λογική, το Ωδείο Άνω Πόλης θα μεταδώσει την παράσταση Όπερας «La Serva Padrona» (Η Υπηρέτρια Κυρία) από τη σελίδα του Ωδείου Άνω Πόλης στο Facebook https://www.facebook.com/odeio.ano.polis και ταυτόχρονα από το κανάλι του Ωδείου στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=BCtw8yyBpWU το ερχόμενο Σάββατο 25 Απριλίου 2020, στις 19.30.  (Διάρκεια 60΄)

Το Ωδείο Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, ως ένας αναγνωρισμένος καλλιτεχνικός οργανισμός, δημιουργός πλήθους σημαντικών συναυλιών, εκδηλώσεων και παραστάσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό,  δηλώνει δυναμικά παρόν και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας προσφέροντας σε όλους ελεύθερα μια ξεχωριστή παράσταση Όπερας παραγωγής 2019.

Η  όπερα του Τζοβάνι Μπαττίστα Περγκολέζι  “La Serva Padrona” (Η Υπηρέτρια Κυρία) παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο θέατρο της ΕΜΣ  σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Διασκευάστηκε στα ελληνικά για την συγκεκριμένη φιλόδοξη παραγωγή του Ωδείου Άνω Πόλη σε σκηνοθεσία Κωστή Ραμπαβίλα και μουσική διεύθυνση Παναγιώτη Διαμαντή.

 Η υπόθεση της όπερας “La Serva Padrona” (Η Υπηρέτρια Κυρία) εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας του 1735. Ο Ουμπέρτο, ένας εργένης προχωρημένης ηλικίας, είναι εξοργισμένος με τη νεαρή υπηρέτριά του, τη Σερπίνα, επειδή είναι ατίθαση και δεν του δείχνει τον παραμικρό σεβασμό. Για να την τιμωρήσει, διατάζει τον υπηρέτη του, Βεσπόνε, να του βρει μία σύζυγο, η οποία θα εξοστρακίσει τη Σερπίνα από το σπίτι. Η Σερπίνα παίρνει τον Βεσπόνε με το μέρος της και μαζί σχεδιάζουν να ξεγελάσουν τον κύριό τους ώστε να παντρευτεί την ίδια.

Στους ρόλους της Σερπίνα η Βασιλική Μπαξεβανίδου (σοπράνο), του Ουμπέρτο ο Γιώργος Σοφιαλίδης (βαρύτονος) και του Βεσπόνε ο ηθοποιός Δημήτρης Τσάκας.

Το Ωδείο Άνω Πόλης μετά τις πετυχημένες παραστάσεις οπερέτας, μιούζικαλ  στο Βυζαντινό Λουτρό και πληθώρα εμφανίσεων των μουσικών συνόλων του στο Μέγαρο Μουσικής, το Βασιλικό Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Τελλόγλειο,  ανέβασε το διάσημο  αυτό κωμικό ιντερμέδιο αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για το Λυρικό Θέατρο.

 Και μπορεί για τον Κωστή Ραμπαβίλα, πολλά υποσχόμενο ηθοποιό και συνεργάτη του ΚΘΒΕ με πλούσιο βιογραφικό, η παράσταση La Serva Padrona να  αποτέλεσε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Άνω Πόλης Παναγιώτη Διαμαντή το ανέβασμα όπερας αποτελεί ένα μουσικό είδος πολύ γνώριμο. Ο Παναγιώτης Διαμαντής στο εξωτερικό έχει διευθύνει την ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες George Enescu του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας και της πόλης Daejeon της Νότιας Κορέας, την Orchestra Sinfonica di Roma , την Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo στην Ιταλία,  την North Czech Philharmonic Orchestra κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλά γνωστά λυρικά θέατρα και σε διάσημες αίθουσες όπως Berliner Philharmoniker & Musikverein Wein Goldener Saal. Στην Ελλάδα έχει διευθύνει επανειλημμένα την Εθνική Συμφωνική την Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Θες/νίκης.

Συντελεστές Παράστασης:

Μετάφραση: Στέλιος Ράμμος, Σκηνοθεσία: Κωστής Ραμπαβίλας, Μουσική Διεύθυνση: Παναγιώτης Διαμαντής, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Πασιά, Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Πασιά, Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Βασιλική Σιώπη, Χορογραφία-Κινησιολογία: Δημήτρης Τσάκας, Φωτισμοί: Μαρία Όσσα, Μακιγιάζ: Τζένη Ευσταθιάδου, Επόπτρια Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά, Υπέρτιτλοι: Μαγγίρα Μάρθα, Φωτογραφίες Παράστασης: Νίκος Κουκής, Γιάννης Τόμτσης, Επεξεργασία Φωτογραφιών: Χριστίνα Γεωργίου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Παραγωγή: Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Την Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Άνω Πόλης διευθύνει ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής. Στο πιάνο-τσέμπαλο ο Αθανάσιος Μαργαρίτης.