Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οργή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για τα πρόστιμα των rapid test

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε εργαζόμενους που διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Πυρά προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ εκτοξεύει το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 300 περίπου ανεμβολίαστους εργαζόμενους για μη προσκόμιση αρνητικού rapid test κατά την προσέλευση στην εργασία τους, όπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για διοχέτευση του μένους της διοίκησης προς τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο, ενώ όπως τονίζεται μεταξύ άλλων «επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους για χρονικά διαστήματα που απουσίαζαν από την εργασία τους είτε λόγο αδείας είτε για λόγους υγείας με ασθένεια».

Παράλληλα τονίζεται ότι «επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους που νόσησαν και καλύπτονται με πιστοποιητικό νόσησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ:

Σε πλήρη σύγχυση ο Ο.Α.Σ.Θ. και οι ιθύνοντες αυτού  συνεχίζουν να διοχετεύουν το μένος τους κατά των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ. με κάθε τρόπο. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή προστίμου σε εργαζόμενους με το πρόσχημα της μη πραγματοποίησης διαγνωστικού   ελέγχου νόσησης (rapid test) σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α /ΓΠ.ΟΙΚ.55732 (ΦΕΚ Β’ 4214/13-5-2021).
 
Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. ότι δεν τήρησε τα προβλεπόμενα του νόμου, μην προχωρώντας σε εβδομαδιαίους ελέγχους ως όφειλε ώστε με την επιβολή των πρώτων προστίμων να υπάρχει και η αντίστοιχη ενημέρωση των εργαζομένων για την υποχρέωση των rapid test. Δεν κατήρτισε τις σχετικές προβλεπόμενες του νόμου λίστες φυσικών προσώπων υπόχρεων σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους για χρονικά διαστήματα που απουσίαζαν από την εργασία τους είτε λόγο αδείας είτε για λόγους υγείας με ασθένεια. Ακόμη, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους που νόσησαν και καλύπτονται με πιστοποιητικό νόσησης. Αποτέλεσμα, δεκάδες εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση ενώ η παρακράτηση συσσωρευμένων προστίμων δημιουργεί πλέον πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης των  οικογενειών τους.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα εκατοντάδων εργαζομένων. Γιατί μεθοδεύτηκε κατά αυτόν τον τρόπο η όλη διαδικασία από τον Ο.Α.Σ.Θ.;

Εάν ακολουθείτο η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία εξ αρχής δεν θα φτάναμε σε τέτοιου είδους εξοντωτικές ενέργειες.