Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όρθιο το Θεαγένειο στην πανδημία – Αύξησε τις χειρουργικές επεμβάσεις

Το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες των κλινικών των υπόλοιπων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής

Μπορεί για ευνόητους λόγους να μην μπήκε στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, ωστόσο το Θεαγένειο επωμίστηκε λόγω πανδημίας ακόμα μεγαλύτερο βάρος για την περίθαλψη των καρκινοπαθών, όντας το μόνο ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που καλύπτει τα δύο τρίτα της ελληνικής επικράτειας.

Με τις ογκολογικές κλινικές των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης να παραμένουν κλειστές στις περιόδους επιδημιολογικής έξαρσης, το Θεαγένειο κλήθηκε να εξυπηρετήσει το σύνολο των νέων περιστατικών ασθενών με καρκίνο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι χειρουργικές κλινικές έκλειναν, πραγματοποίησε ακόμα περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

• Το 2020 πέρασαν το κατώφλι του Θεαγενείου περισσότεροι από 110.000 ασθενείς από κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας. Για το 11μηνο του 2021 ο αριθμός έφτασε στους 118.000 ασθενείς.
• Κάθε μέρα προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία του Θεαγενείου έκτασης περίπου 120 τ.μ. 500 ασθενείς.
• Το 2020 στις 350 κλίνες του Νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν συνολικά σχεδόν 52.000 ασθενείς, ενώ για το 11μηνο του 2021 56.000 ασθενείς.
• Το 2020 έγιναν 35.000 συνεδρίες με φυσική παρουσία ασθενών στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και η πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2021 είναι 37.000 συνεδρίες.
• Το 2020 έγιναν περίπου δύο εκατομμύρια εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ για το 11μηνο του 2021 ο τεράστιος αυτός αριθμός έχει ήδη ξεπεραστεί.
• Οι χειρουργικές επεμβάσεις για το 2020 έκλεισαν στις 5.280 ενώ για το 11μηνο του 2021 πλησίασαν τις 5.500 επεμβάσεις εκ των οποίων πάνω από το 60% είναι μείζονες (βαριές και εξαιρετικά βαριές).
• Στις 75 κλίνες του Ξενώνα της Πυλαίας, ιδιοκτησίας Παραρτήματος Μακεδονίας και Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας του φιλοξενήθηκαν 818 ασθενείς.
• Στις 41 κλίνες της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, που σήμερα λειτουργεί στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, έκαναν χημειοθεραπείες περίπου 30.000 ασθενείς με κάλυψη της μονάδας πάνω από 200% και με πρόβλεψη για το κλείσιμο της χρονιάς κοντά στις 31.000 ασθενείς. Κάθε μέρα γίνονται χημειοθεραπείες που πολλές φορές αγγίζουν τις 200 και το μήνα φτάνουν τις 2.700.

Όλα αυτά τα μεγέθη ασθενών, θεραπειών, εξετάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων, ακτινοβολιών και χημειοθεραπειών εξυπηρετούνται συνολικά από 740 εργαζομένους όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.

«Το 2020 είχε μία μικρή μείωση της προσέλευσης ασθενών, εξαιτίας του ότι οι άνθρωποι φοβούνταν να έρθουν. Αυτό άλλαξε το 2021. Ο φόρτος είναι πολύ μεγάλος. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη αύξηση είναι τα χειρουργεία. Είκοσι χειρουργεία την ημέρα είναι τεράστιος αριθμός. Αυτή, δε, που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ είναι η Θωρακοχειρουργική, η εμβληματική κλινική του νοσοκομείου που κάνει μείζονες επεμβάσεις και καλύπτει θωρακοχειρουργικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί τα άλλα νοσοκομεία είτε σταμάτησαν, είτε δεν έχουν κλινικές», εξήγησε στη Voria.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή. Η ίδια, μάλιστα, τόνισε πως, παρά τον αυξημένο φόρτο, δεν υπήρξαν προβλήματα με κρούσματα κορωνοϊού, καθώς ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τοποθέτηση συστημάτων αντιμικροβιακού χαλκού, θερμοκάμερες και ειδική πύλη που κάνει αποστείρωση στα καρότσια, αποστείρωση του αέρα και διενέργεια μέχρι και 320 διαγωνιστικών τεστ ημερησίως σε όσους προσέρχονται, αλλά και σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

Ανάσα η νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας

Μεγάλη ανάσα αναμένεται να δώσει στη λειτουργία του νοσοκομείου η νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που κατασκευάστηκε στη Πυλαία με δωρεά της Μαριάννας Λάτση και με τη συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης της εταιρείας, του υπουργείου Υγείας, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η νέα μονάδα ημερήσιας νοσηλείας του Θεαγένειου (φωτο+vid)

Η μονάδα που θα υποδεχτεί ασθενείς από το νέο έτος, διαθέτει 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών (27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), πέντε ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Αυτό, όμως, που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως είναι η μόνη μονάδα πανελλαδικά που διαθέτει ρομποτικό μηχάνημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και μάλιστα σε λίγο καιρό θα αποκτήσει και δεύτερο. Το μηχάνημα αυτό παρέχει απόλυτη ασφάλεια στο χειριστή, δεδομένου ότι τόσο ο χώρος, όσο και εσωτερικά το μηχάνημα είναι πιστοποιημένα για την καθαρότητά τους (ISO 8 για το χώρο και ISO 5 για το μηχάνημα), γεγονός που σημαίνει ότι, επειδή δεν παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι κατά την παρασκευή και διάλυση των φαρμάκων, περιορίζονται εξαιρετικά σημαντικά οι πιθανότητες δημιουργίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επιπλέον:

• Αποφεύγονται τα λάθη και τα ατυχήματα (π.χ. τρύπημα από βελόνα)
• Υπάρχει πλήρης και πιστοποιημένος έλεγχος από την αρχή ως το τέλος όλων των υλικών που χρησιμοποιούνται
• Δίνει report με τα στοιχεία όλων των φαρμάκων, αναλογίες, ημερομηνία εκτέλεσης, όνομα ασθενούς κλπ.
• Τίποτα δεν πάει χαμένο (είτε χρησιμοποιείται, είτε φυλάσσεται)

Το μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να δουλεύει συνεχώς για 16 ώρες προσφέροντας ασφάλεια, ιχνηλάτηση, ακρίβεια, έλεγχο και εξοικονόμηση φαρμάκων.