Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες ουρές για ξενάγηση στη στοά των Μασόνων (vid)

Κοσμοσυρροή για τα «μυστήρια» του Τεκτονικού Μεγάρου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki - Απαγορεύονται φωτογραφίες και βίντεο

Ουρές κατά μήκος της οδού Φιλικής Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται το Τεκτονικό Μέγαρο, που εκτείνονται μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μανουσογιαννάκη, έχουν σχηματίσει από το πρωί δεκάδες πολίτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επισκεφθούν τη μασονική στοά.

Το Μέγαρο των τεκτόνων, αλλά και το μυστήριο που επικρατεί γύρω από το σύστημα λειτουργίας των αδελφοτήτων, έχει αποτελέσει πόλο έλξης αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των διοργανώσεων για το Open House Thessaloniki.

Οι κανονισμοί κατά τη διάρκεια της ξενάγησης είναι αυστηροί και απαγορεύονται η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση, ενώ οι πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό είναι αποκλειστικά αρχιτεκτονικής φύσης.

Λίγα λόγια για το Τεκτονικό Μέγαρο

Η Τεκτονική Στοά της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από 20 μέλη της Στοάς «Φίλιππος» και το Μέγαρο οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου από τους τέκτονες Γεώργιο Μανούσο και Συμεών Μυλωνά. Έχει έκταση 601 τ.μ. και είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, ενώ τα παράθυρα είναι συμπαγή ούτως ώστε να αντέχουν σε επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Η μικρού πλάτους γράμμωση καθ' ύψος του κτηρίου οδηγεί το βλέμμα του κοινού προς τον τρούλο, ο οποίος υπήρχε στον αρχικό κατασκευαστικό σχεδιασμό, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε ποτέ.

Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη του κτηρίου, στα δεξιά υπάρχει ένας φάρος, ο οποίος ανάβει κατά την ώρα των εργασιών της Στοάς. Στο κέντρο του προαύλιου χώρου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων, ενώ στην αριστερή πλευρά η σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό του Μεγάρου και φέρει ως διακόσμηση τον γνώμονα και τον διαβήτη, τεκτονικά εμβλήματα.

Το Τεκτονικό Μέγαρο αποτελείται από τρεις ορόφους και ένα υπόγειο, το οποίο ωστόσο δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό. Στο ισόγειο βρίσκεται το φουαγιέ της Στοάς, το οποίο κοσμούν καμαροσκέπαστες προθήκες σε ύφος art nouveau με διάφορα τεκτονικά είδη, όπως λάβαρα (λάβαρο από τη Στοά «Φοίνιξ»), διασωθέντα χειρόγραφα και αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αρκετά από αυτά τα αντικείμενα εκλάπησαν ή λεηλατήθηκαν. Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζει ένα έργο τέχνης που απεικονίζει τις τρεις βαθμίδες του τεκτονισμού, τον μαθητή, τον εταίρο και τον διδάσκαλο.

Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στους υπόλοιπους ορόφους βρίσκονται δεξιά και αριστερά της οικοδομικής κατασκευής και είναι στρωμένα με σκούρο κόκκινο χαλί που έρχονται σε αντίθεση με το άσπρο χρώμα του εσωτερικού του κτηρίου. Μόνη εξαίρεση αποτελεί μία κεντρική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο και στα δεξιά της είναι τοποθετημένο ένα αντίγραφο του πίνακα που απεικονίζει τη μύηση του συνθέτη Βόλφγκανγκ Μότσαρτ, γνωστού τέκτονα.

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται ανάγλυφα τα πρόσωπα τριών τεκτόνων, του Ρήγα Φεραίου, του Παύλου Μελά και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ενώ στο πάτωμα είναι σκαλισμένοι σε τετράγωνο σχήμα οι αριθμοί από το 1 έως το 9, το αποκαλούμενο «μαγικό τετράγωνο», και βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε το άθροισμα των αριθμών είτε οριζόντια, είτε κάθετα, είτε διαγώνια να βγάζει τον συμβολικό αριθμό 15.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η κεντρική αίθουσα που εκτελούνται οι τεκτονικές εργασίες με την ονομασία «Σπυρίδων Κρητικός»  και με έντονο φυτικό και ζωικό διάκοσμο. Δεξιά και αριστερά βρίσκονται οι καρέκλες για τους τέκτονες και στο κέντρο σε ασπρόμαυρο πάτωμα, ύφους σκακιέρας, τρεις στύλοι, καθένας από τους οποίους έχει στην κορυφή του ένα άσπρο χοντρό κερί. Στην κεφαλή της αίθουσας κάθεται ο πρόεδρος της Στοάς ενώ πάνω ακριβώς από την καρέκλα του είναι γραμμένο το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης».  Στον εξώστη λειτουργεί βιβλιοθήκη, ενώ στην οροφή, στη θέση όπου θα τοποθετούνταν ο τρούλος, είναι σχηματισμένοι αστερισμοί με συμβολικό χαρακτήρα. Κατά την έξοδο από την αίθουσα, το βλέμμα πέφτει επάνω σε δύο κίονες. Στον αριστερό είναι γραμμένο το γράμμα J και στον δεξιό το γράμμα B. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη καλύτερη αίθουσα στην Ευρώπη σε ακουστική και σε διάκοσμο.

Στον τρίτο και τελευταίο όροφο η ξενάγηση σταματάει μπροστά από μία πόρτα, που οδηγεί στην αίθουσα «Φιλώτας Παπαγεωργίου». Η πόρτα αυτή επιβίωσε από τις γερμανικές λεηλασίες και φέρει επάνω της τον ζωδιακό κύκλο σε δύο κάθετους άξονες, το σύμβολο του Φοίνικα στο κέντρο και αριστερά έναν γνώμονα.