Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παγωμάρα στο ΑΠΘ μετά την πτώση του φοιτητή - «Δεν χωράμε στις αίθουσες»

«Έχει αρκετούς φοιτητές το τμήμα και οι αίθουσες είναι μικρές. Δεν χωράμε», είπε φοιτήτρια στη Voria.gr - Ακυρώθηκε μάθημα στο Οικονομικό τμήμα.

Παγωμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά το χθεσινό περιστατικό με την πτώση του φοιτητή από τον 3ο όροφο της ΝΟΠΕ.

Η κατάσταση αυτή τρομοκράτησε τους περισσότερους φοιτητές οι οποίοι έκαναν λόγο για μία γνωστή κατάσταση που συμβαίνει εδώ και χρόνια στα περισσότερα τμήματα του πανεπιστημίου.

«Η ΝΟΠΕ αντιμετωπίζει μεγάλο ζήτημα με το κτηριακό. Στο ισόγειο του κτηρίου στις αίθουσες 1,2 και 3 που κάνει μάθημα το Οικονομικό επικρατεί η ίδια ακριβώς κατάσταση. Ερχόμαστε τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μάθημα για να προλάβουμε θέσεις», λέει η Άννα, φοιτήτρια του τμήματος. «Μάλιστα χθες που έγινε το συμβάν καθόταν και στο δικό μας μάθημα άτομα στο παράθυρο», συμπληρώνει, ενώ προσθέτει πως «σοκαριστήκαμε αλλά δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε». Η ίδια παρατήρησε επίσης πως λιγότερα παιδιά περιμένουν σήμερα για το μάθημα. «Μπορεί να φοβήθηκαν αλλά έτσι και αλλιώς αρκετές ήταν οι φορές που φοιτητές έρχονται για μάθημα αλλά λόγω του ότι δεν βρίσκουν έδρανο να καθίσουν, φεύγουν».

«Έχει αρκετούς φοιτητές το τμήμα και οι αίθουσες είναι μικρές. Δεν χωράμε», είπε μία άλλη φοιτήτρια του τμήματος, μιλώντας στη Voria.gr.

Η Νομική κάνει μαθήματα στον τρίτο όροφο του κτηρίου αλλά και σε ορισμένες αίθουσες του πρώτου. «Στη Σχολή μας τα πράγματα είναι αυστηρά. Πρέπει να παρακολουθείς όσο περισσότερο μπορείς γιατί αλλιώς δεν περνάς τα μαθήματα. Δεν είναι παράλογο αλλά θα μπορούσαν να διευθετήσουν κάπως το θέμα με τις αίθουσες», λέει φοιτήτρια του τμήματος Νομικής.

Ένα μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν και φοιτητές που κάνουν μάθημα στις αίθουσες του 2ου ορόφου. «Η αίθουσα 212 είναι ένα μεγάλο πλήγμα του κτηρίου. Την ανακαίνισαν αλλά παραμένει πολύ μικρή. Όταν έχουμε μάθημα εκεί, καθόμαστε σχεδόν οι μισοί κάτω, χωρίς υπερβολή», λέει η ίδια.

Οι φοιτητές αναφέρουν πως το μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει τις μεσημβρινές ώρες που έχουν αρκετά τμήματα μαθήματα και μάλιστα μαθήματα κορμού, που έχουν αρκετούς που τα παρακολουθούν. Οι πιο... πολυσύχναστες ώρες είναι μετά τις 12.

Ένα μεγάλο αγκάθι καλείται να αντιμετωπίσει και το τμήμα Ψυχολογίας που επί της ουσίας δανείζεται αίθουσες από τη Φιλοσοφική. «Το κτήριο της νέας Φιλοσοφικής έχει δύο μεγάλα αμφιθέατρα που στεγάζει συνήθως τα φιλολογικά μαθήματα. Η Ψυχολογία, όμως, κάνει μαθήματα σε μικρές αίθουσες, όπως στην 03 του υπόγειου. Η συγκεκριμένη αίθουσα χωρά περίπου 80 μαθητές και πολλές φορές είναι διπλάσιοι αυτοί που παρακολουθούν τα μαθήματα», λέει φοιτητής του τμήματος στη Voria.gr.



Όπως συμπληρώνει, οι φοιτητές περιμένουν έξω από την αίθουσα και αν δεν βρουν να καθίσουν, φεύγουν. Αντίστοιχες εικόνες είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες.

Οι φοιτητές μάλιστα σε αντίδραση για το χθεσινό περιστατικό έγραψαν στους τοίχους συνθήματα.

Οι υπεράριθμοι φοιτητές σε σημαντικά μαθήματα τείνουν να γίνουν κανόνας σε ορισμένα μαθήματα τόσο της Νομικής όσο και του Οικονομικού.

Το κτηριακό ζήτημα στο ΑΠΘ απασχολεί αρκετές σχολές. Επίσης, μερικές αίθουσες που κάνουν μαθήματα το τμήμα Πολιτικών Επιστημών είναι μικρές και δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού.

Ακυρώθηκε μάθημα και στο Οικονομικό

Μάλιστα, ένα μάθημα, αυτό της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης Ι, που ήταν προγραμματισμένο για τις 9:00 σήμερα στην αίθουσα 1 της ΝΟΠΕ λόγω του συμβάντος με τον φοιτητή, αλλά και της κινητοποίησης στην οποία καλεί ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής στις 10:00.