Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από Σεπτέμβριο η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στο ΑΠΘ

Οι 100 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα πιάσουν δουλειά αρχικά σε ΑΤ της Θεσσαλονίκης

Τεταμένο παραμένει το κλίμα εδώ και περίπου έξι μήνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχοντας στο επίκεντρο την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο πρώην «Στέκι στο Βιολογικό», στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Τα επεισόδια, με πετροπόλεμο, ρίψεις μολότοφ, χημικών και κρότου λάμψης τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο ανάμεσα σε φοιτητές που αντιτίθενται στην πανεπιστημιακή αστυνομία και αστυνομικών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, χθες, έγινε γνωστό ότι οι 360 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για τη Θεσσαλονίκη, πήραν φύλλα πορείας για να αναλάβουν καθήκοντα όχι όμως στους χώρους μέσα στα πανεπιστήμια αλλά αρχικά σε αστυνομικά τμήματα. Σήμερα ή αύριο αναμένεται η απόφαση για το σε ποια Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης θα τοποθετηθούν οι 100 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί.

Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια στο ΑΠΘ - Πετροπόλεμος, χημικά και προσαγωγές ατόμων (φωτο+vid)

Ωστόσο, οι ειδικοί φρουροί δεν θα πιάσουν αμέσως δουλειά μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρχικά πρέπει να προχωρήσει η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την εσωτερική λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η τροποποίηση – διάταξη έχει κατατεθεί ήδη από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και αναμένεται η έγκριση της από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα θα διευκρινίζονται μεταξύ άλλων λεπτομέρειες για τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Παράλληλα, θα πρέπει και το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε κάποιες εργασίες που προβλέπονται στο ΦΕΚ (άρθρο 12) όπως η τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ ελέγχου στα ιδρύματα, ηλεκτρονικών και λοιπών συστημάτων ασφαλείας. «Κάθε Α.Ε.Ι., με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Ως τέτοια συστήματα λογίζονται ιδίως: α) μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., β) ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των Α.Ε.Ι., γ) μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και δ) αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. Για τα σχέδια ασφαλείας και τα όσα πρέπει να κάνει το πανεπιστήμιο, υπάρχει συνεργασία των πανεπιστημιακών αρχών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμα όμως και να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση του Π.Δ. ερωτήματα προκαλεί το κατά πόσο, μέσα σε αυτό το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, οι 100 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί να μπορέσουν να αναλάβουν καθήκοντα μέσα στον χώρο του campus. Αν ληφθεί υπόψη ότι το πανεπιστήμιο κλείνει για το καλοκαίρι μετά την ολοκλήρωση των εξεταστικών, τότε όλα δείχνουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) να μπορέσει να πιάσει δουλειά από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις και δύο τραυματισμούς αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο τα άτομα που θα στελεχώνουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) θα ξεκινήσουν να εργάζονται αρχικά στα Αστυνομικά Τμήματα ως ειδικοί φρουροί. Πιθανότατα να πραγματοποιούν μεικτές περιπολίες πέριξ του πανεπιστημιακού ιδρύματος με ένοπλους αστυνομικούς, καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν οπλισμό.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται, οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο χώρο.