Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΕ LOGISTICS

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκα, με τους εκπροσώπους των εταιριών.

Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός και πέριξ της βιομηχανικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον κλάδο των logistics ή να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους, αλλά η πρόθεση τους για επενδύσεις μπλοκάρει στην αδυναμία έκδοσης αδειών, εξαιτίας της μη ενεργοποίησης του Ν. 4302.

Αυτό επισήμαναν εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών, σε συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του «ξεμπλοκαρίσματος» του νόμου, που αν και υπάρχει από το 2014, εντούτοις δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα να είναι ανενεργός. Η ΚΥΑ αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα να υπογραφεί σύντομα και έτσι πλέον η αρμοδιότητα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου θα γίνεται από τις Περιφέρειες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει πλήρη ετοιμότητα για την έκδοση των νέων αδειών λειτουργίας, που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους διεθνών και εγχώριων επιχειρήσεων διαμεταφορικού εμπορίου και logistics στη σημερινή τους συνάντηση.

«Αν και υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη των logistics στο νομό Θεσσαλονίκης, ο Ν. 4302 του 2014 που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, επειδή δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση  που θα τον θέσει σε ισχύ», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών επισήμαναν στον κ. Γιουτίκα ότι περιμένουν εναγωνίως την ενεργοποίηση του νόμου και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή ενημέρωση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεχείς επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς αυτές οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, αφού η ΚΥΑ, έχει πλέον συνταχθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή της.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αποφασίστηκε εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της ΚΥΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Γιουτίκας, τους ενημέρωσε ότι το Τμήμα Αδειοδοτήσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πανέτοιμο για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην έκδοση των πρώτων αδειών, αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Στη συνάντηση παρέστη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λ. Χαραλάμπους, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέγραψε ειδικότερα ζητήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών σχετικά με την  εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και εξουσιοδοτήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη να επικοινωνήσει με τα υπουργεία για να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βάλουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε τροχιά ανάπτυξης και ο ρόλος μας είναι ν' ανοίγουμε τους δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό κάνουμε και τίποτε περισσότερο. Ο Ν. 4302 ρυθμίζει και εξειδικεύει όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των logistics, από την κατηγοριοποίηση των νέων αδειών που θα εκδίδει πλέον η Περιφέρεια έως τους όρους δόμησης των διαμεταφορικών κέντρων και των κέντρων logistics, τα ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων και την κυκλοφοριακή σύνδεση αυτών των κέντρων με το υφιστάμενο εθνικό επαρχιακό, ακόμη και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε αναξιοποίητο. Όταν μάλιστα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον του ιδιωτικού κόσμου για νέες επενδύσεις. Η συνεργασία που καθιερώσαμε, η οποία επισφραγίστηκε στη σημερινή συνάντηση, μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη και να σηματοδοτήσει το αναπτυξιακό πρόσημο που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ