Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πωλείται η Βίλα Χιρς από την Εθνική Ασφαλιστική - Η τιμή εκκίνησης

Το ιστορικό κτήριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη βγήκε προς πώληση από την ιδιοκτήτρια Εθνική Ασφαλιστική - Η ιστορία της Βίλας Χιρς

Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται από την Εθνική Ασφαλιστική το διατηρητέο κτήριο της Βίλας Χιρς στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το κτήριο, που έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας με Γραβιάς, ανήκει στην εταιρεία Εθνική Ασφαλιστική μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της International Life όταν η τελευταία μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης.

Η τιμή εκκίνησης που έχει ορίσει η Εθνική Ασφαλιστική για τους ενδιαφερόμενους ανέρχεται στα 1,43 εκατ. ευρώ

Η ιστορικής Βίλας Χιρς κατασκευάστηκε το 1911, με την επιφάνεια του οικοπέδου να ανέρχεται σε 1019,87 τετραγωνικά μέτρα. Το εμβαδόν του κτηρίου, δύο ορόφων, που επί δεκαετίες βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης, φθάνει τα 713,29 τετραγωνικά μέτρα. Το διατηρητέο κτήριο έχει πυργοειδή απόληξη αλλά είναι τμηματικά ασκεπές.

Η ιστορία της Βίλας Χιρς

Η Βίλα Χιρς σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni για να στεγάσει την οικογένεια του Beni Fernandez.

Το κτήριο έχει συνδεθεί με τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε η Γκεστάπο, και συνδέθηκε με συλλήψεις αντιστασιακών καθώς και με τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν αυτοί. Έτσι απέκτησε και το όνομα «ματωμένη Βίλα».

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Η εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885-1912)», στο αλεξικέραυνο του κτηρίου είναι χαραγμένη η χρονολογία «1911» που παραπέμπει στη χρονολογία κατασκευής του κτηρίου.

Μεταπολεμικά και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στο κτήριο εγκαταστάθηκε το Α’ αστυνομικό τμήμα Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε τα Χριστούγεννα ως κατάστημα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Στο πέρασμα των χρόνων κυκλοφορούσαν θρύλοι  περί στοιχειωμένου κτηρίου, ενώ, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, τις νύχτες από το υπόγειό του κτηρίου ακούγονταν... κραυγές των βασανισμένων.

Δείτε φωτογραφίες από το ακίνητο: