Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 30 σχολεία υπό κατάληψη-«Θα βρούμε λύσεις», λέει ο Κόπτσης

Επίσκεψη στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση

Κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης πραγματοποιούν το πρωί της Τρίτης οι μαθητές, προβάλλοντας τα αιτήματά τους για ασφαλέστερη λειτουργία των τάξεων.

Όπως σημειώνουν οι μαθητές, βασικό τους αίτημα είναι να σπάσουν τα τμήματα σε μικρότερα, καθώς ήδη μερικά ξεπερνούν το όριο που είχε θέσει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Διαμαρτύρονται ακόμα για την καθαριότητα, τα βιβλία αλλά και τη χρήση μάσκας. Καθηγητής του ενός λυκείου ξεκαθάρισε ότι η κατάληψη δεν γίνεται ως διαμαρτυρία για τη χρήση μασκών στο σχολείο, στο οποίο υπάρχει τμήμα με 28 μαθητές στην αίθουσα.

Στο σχολικό συγκρότημα βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης που μπήκε μέσα στο σχολείο και μίλησε για περίπου μια ώρα με τους μαθητές.

«Όταν τα παιδιά έχουν απέναντί τους ανθρώπους που τους μιλούν με διάλογο και σύνεση, μπορεί να βρεθεί λύση», είπε ο κ. Κόπτσης.

Μετά τη συζήτηση που είχε μαζί τους, προέκυψε πως τα σχολεία, που άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν εκλέξει 15μελη. Ο κ. Κόπτσης τους συμβούλεψε να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση για να ακουστούν καλύτερα τα αιτήματά μας και σύμφωνα με τον ίδιο, του είπαν πως αύριο τα δύο ΕΠΑΛ θα ανοίξουν.

«Αύριο θα ανοίξουν τα σχολεία, θα σχηματίσουν 15μελη και θα ξανασυναντηθούμε μέσα στη βδομάδα για να δρομολογήσουμε λύσεις σε κάποια βασικά προβλήματα», τόνισε επισημαίνοντας πως ρόλος της εκπαίδευσης είναι να διαπλάθει χαρακτήρες μέσα από τον διάλογο.

Με βασικά αιτήματα τα παραπάνω, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τα 30.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τόνισε ότι πράγματι το στεγαστικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, ανέφερε όμως πως εξετάζονται συνεχώς λύσεις.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά είναι καλό βήμα ότι τα παιδιά ακούνε και θα κάνουμε κι εμείς κάποιες υποχωρήσεις», είπε. Αναφερόμενος στη μαθήτρια που τραυματίστηκε χθες κατά τη διάρκεια κατάληψης είπε πως υποβλήθηκε σε επέμβαση, είναι όμως καλά στην υγεία της.