Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παραγωγοί χωρίς πάγκο στις λαϊκές λόγω υπερπληρότητας

«Θα πρέπει να τους δίνουμε τουλάχιστον τρεις λαϊκές αγορές, προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους», τονίζει ο εκπρόσωπος των πωλητών λαϊκών αγορών

Την έντονη διαμαρτυρία τους, κατέθεσαν οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών, στη συνεδρίαση της επιτροπής λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Την αντίδραση των συνδικαλιστών προκάλεσε, η συνεχιζόμενη τακτική, να εκδίδονται άδειες σε νέους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται αυτοί σε λαϊκές αγορές.

«Είναι σα να τους κοροϊδεύουμε, αφού τους δίνουμε την άδεια, που συνεπάγεται ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, χωρίς όμως να τους εξασφαλίζουμε εισόδημα», επισήμανε προς τα μέλη της επιτροπής ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης,

Σύμφωνα με τον νόμο η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εκδίδει την άδεια σε κάθε δικαιούχο από τη στιγμή που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ωστόσο λόγο υπερπληρότητας των λαϊκών αγορών του νομού Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αντίστοιχες θέσεις. Έτσι αναγκάζονται να προσέρχονται στις λαϊκές αγορές περιμένοντας, μήπως υπάρξει κάποιο κενό, προκειμένου να τοποθετήσουν τον πάγκο τους.

«Τους καταστρέφουμε καθώς τους δίνουμε μία άδεια χωρίς αντίκρισμα, αφού μπορεί να περιμένουν ακόμη και χρόνια για μια θέση», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

« Θα πρέπει να τους δίνουμε τουλάχιστον τρεις λαϊκές αγορές, προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής,

Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγωγών, από προηγούμενα έτη, που εξακολουθεί να μην διαθέτει θέση σε λαϊκή αγορά. Αποτελεί πάγιο αίτημα να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι σε θέσεις και στην συνέχεια να προστεθούν οι νεότεροι.

Σύμφωνα με το Σωματείο των παραγωγών μέσα σε όλα τα άλλα όμως υπάρχει και το εξής παράδοξο: Οι παραγωγοί, που δεν αναγράφεται στην άδεια τους συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, όταν βρουν χώρο να τοποθετηθούν, δεν καταβάλουν τις εισφορές που προβλέπονται σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Όπως τονίζεται είναι ανυπολόγιστα τα έσοδα, που έχουν χαθεί για το κράτος και τους εμπλεκομένους φορείς, τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας αυτής της αδυναμίας.

«Και αποτελεί μεγάλο ερώτημα τι θα έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που μετέχουν στην επιτροπή και ψήφισαν σήμερα υπέρ των συγκεκριμένων αδειών.  Θα επέμεναν άραγε στην θέση τους αυτή γνωρίζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, για το οποίο προφανώς και έπρεπε να έχουν ενημερωθεί από τους παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες που κατέθεσαν τη σχετική εισήγηση; », αναφέρει το Σωματείο των παραγωγών.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η περιγραφόμενη κατάσταση ανοίγει πλέον και μία νέα συζήτηση. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο, που αφορά τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όποια λαϊκή αγορά της χώρας επιθυμούν. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ( κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού), θα πρέπει να βάλουν τα σχετικά όρια.