Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ

Η παρέμβαση έγινε ως απάντηση της καμπάνιας παραθρησκευτικών οργανώσεων της χώρας ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Παρέμβαση ενάντια «στις σκοταδιστικές εκδηλώσεις κατά των αμβλώσεων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά  πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής-Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις αναχρονιστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος γύρω από το ζήτημα, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καθιερώσει ημέρα «αγέννητου παιδιού» και την καμπάνια παραθρησκευτικών οργανώσεων ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.»

Το κείμενο της ανακοίνωσης που μοιράστηκε έχει ως εξής:

Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την καθιέρωση ημέρας «αγέννητου παιδιού», διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις ξεκίνησαν μια καμπάνια ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η αρχή έγινε με το εξώφυλλο αθλητικής εφημερίδας, κίνηση την οποία επικρότησε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, η συνέχεια ήρθε με εμφάνιση αφισών στο μετρό της Αθήνας και χιλιάδες αφίσες σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Μάλιστα αυτή η σκοταδιστική καμπάνια έρχεται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες με εκδηλώσεις ακροδεξιών ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα πίσω από την καμπάνια αυτή αφορά την ανάσχεση του δημογραφικού ζητήματος το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας μέσω της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Να τους ενημερώσουμε λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους δεν κάνουμε παιδιά δεν είναι επειδή δεν θέλουμε, είναι η ανεργία και η επισφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί, τα ολοένα και αυξανόμενα ενοίκια, η περικοπή της μέριμνας για την μητέρα και το παιδί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη ακύρωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για νέες μητέρες ως και δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό, την οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αυτά και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν και δυσκολεύουν τις ζωές ανθρώπων της γενιάς μας, προβλήματα για τα οποία όλοι αυτοί οι σκοταδιστές δεν έχουν πει λέξη, αντιθέτως επιλέγουν να επιτεθούν στο δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή άμβλωση και στο δικαίωμα για την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.

Τέτοιες καμπάνιες και απόψεις όσο σκοταδιστικές και επικίνδυνες και αν είναι δεν μας ξαφνιάζουν, καθώς βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής αφήγησης της ακροδεξιάς και της νέας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Βρίσκουν χώρο λόγω της νομιμοποίησης που τους δίνουν οι ακραίες απόψεις που ακούγονται όλο και συχνότερα από μερίδα πολιτικών οι οποίοι πλέον είναι και υπουργοί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι γυναικοκτονίες και οι επιθέσεις σε γυναίκες αυξάνονται, κύκλοι της εκκλησίας σε συνεργασία με ακροδεξιές και θρησκευτικές οργανώσεις επιλέγουν να δώσουν χώρο σε σκοταδιστικές απόψεις οι οποίες μας γυρνάνε στον μεσαίωνα.

Τους απαντάμε πως αυτές οι απόψεις δεν έχουν θέση στην χώρα μας. Σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Τα σώματά μας ανήκουν σε εμάς και σε κανέναν άλλον που αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει μια σκοταδιστική «κανονικότητα». Η ασφαλής άμβλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ