Skip to main content

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μεγαλόπνοο project στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης

Η αρχιτεκτονική μελέτη της Alumil με τον διαγωνισμό «ArXellence» στο τραπέζι της σύσκεψης - Στόχος η αξιοποίηση 120 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο

Η αρχιτεκτονική πρόταση της Alumil με τον διαγωνισμό «ArXellence», το μεγαλόπνοο σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης με ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η πρόταση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Alumil, Γιώργο Μυλωνά για τη δυτική είσοδο της πόλης, έκτασης 120 στρεμμάτων, σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού τα αποτελέσματα του οποίου είχαν παρουσιαστεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, υπήρχαν προτάσεις για τη δημιουργία ενός εμβληματικού 60όροφου κτηρίου, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν χώροι εμβαδού 400.000 τμ., με πολλαπλές χρήσεις (εμπορικές, γραφειακοί χώροι, οικιστικές, εκπαιδευτικές κτλ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση ανήκει σε συνολικά 44 ιδιοκτήτες, κάποιοι εκ των οποίων, που έχουν μάλιστα μεγάλα μερίδια στην έκταση, έχουν δηλώσει θετικοί στην εξέλιξη του project. 

Oι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση και για αυτό ζητήθηκε να γίνει ένα market test με επισπεύδοντα τον δήμο Θεσσαλονίκης, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βεβαίως της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός να προχωρήσει μια τροποίηση στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να δίνονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες, όπως αυξημένοι συντελεστές δόμησης σε σχέση με τους υφιστάμενους, για συνενώσεις των ιδιοκτησιών τους, με τελικό σκοπό τη συνολική αξιοποίηση μιας έκτασης.

Πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτό το κομμάτι της πόλης, στη δυτική είσοδο, υπάρχει εξέλιξη με βάση την προσπάθεια που γίνεται από τον κ. Μυλωνά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντωνίου και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Πάρης Μπίλιας.